Египет е едно от райските кътчета на планетата, за които никога няма да съжалявате, че сте посетили. Арабската република е една от най-предпочитаните туристически дестинации и има защо. Днес ще ви представим 7 забележителности, които е задължително да видите.

 

Пирамидите в Гиза

Истинско престъпление е да отидеш в Египет и да не видиш Пирамидите и големият Сфинкс в Гиза. Последният архитектурен паметник от Седемте чудеса на света е Хеопсовата пирамида, която е построена около 2580 година пр.н.е.

 

Храмът Абу Симбел

Това е храмът, който фараон Рамзес II изгражда през 13 век пр. Хр. в чест на боговете Ра, Хор и Птах. Представлява огромна пещера, издълбана в скали по западния бряг на река Нил. Храмът впечатлява с огромните статуи на Ромзес и тримата богове. Интересно е, че оста на храма е проектирана  така, че точно на 21 октомври и 21 февруари (61 дни преди и 61 дни след зимното слънцестоене), слънчевите лъчи проникват в помещението и осветяват три от статуите. В пълна тъмнина остава единствено тази на Птах – бога на подземния свят. 

 

Гробницата на Тутанкамон

Това е единствената непокътната гробница в Долината на царете. Открита е през 1922 година и Тутанкамон става един от най-известните древноегипетски владетели, въпреки че не изпъква с  кой знае какво по отношения на управление. Това обаче е първата гробница, която разкрива тайната на великия погребален ритуал в Древен Египет.

 

Кайро

Столицата на Египет е една от задължителните спирки. Уникални забележителности, сред които Египетският музей, Купата на Кайро, Цитаделата, Музеят на слънчевите лодки, Музеят на ислямското изкуство и Коптският музей. В Кайро се намира и най-големият пазар на открито в света „Хан ел Халили”.

 

Луксор

Разположен е на мястото на древната столица Тива, а огромният брой останки от древността му печелят славата на най-големият „музей под открито небе” в Египет. Забележителностите в близост до Луксор са Храмът в село Карнак, Храмът на бог Амон-Ра, Храмът на Хатшепсут, Долината на царете, Долината на цариците и Тиванския некропол.

 

 

Хургада

Това е най-известният курортен комплекс в Египет, който впечатлява с бял пясък, прозрачни води и множество развлечения за туристите. Сред задължителните атракции, които ще останат завинаги в съзнанието ви, е гмуркането с акваланг… или опознаване отблизо с обитателите на Червено море. Сафари в пустинята също ще вдигне адреналина ви. Дивото препускане с джип по дюните приключва в бедуинско селище, където ще опознаете местното население. Хургада е любимо място и на шопинг маниаците, които имат възможност да се пазарят с местните търговски и да купят дадена стока на половин цена.

 

Шарм ел-Шейх

Това е друг от най-предпочитаните курортни комплекси, намиращ се в южната част на Синайския полуостров. Както за Хургада, така и за Шарм ел-Шейх туристите са на първо място. Множество заведения, в които може да се насладите на местните специалитети и куп водни спортове. Резерватът „Рас Мохамед” също ще ви впечатли.