Учените, в стремежа си да намерят отговори на всички въпроси, свързани с любовта, ни изненадаха с наистина невероятни изводи. Някои митове са развенчани и трябва да приемаме и използваме все повече и повече нови данни за отношенията. Понякога съветите на учените са наистина полезни и ни помагат да намерим любов или да спасим връзката си.

Открихме 7 нови психологически изследвания, които са полезни за тези, които искат да разберат какво е любовта.

Всичко зависи от първата целувка

Проучване, проведено от Университета в Оксфорд, разкрива, че първата целувка може да се използва за оценка на аспектите на потенциалната съвместимост между мъжа и жената. По правило целувките се считат за много важни, когато става въпрос за дългосрочни взаимоотношения (особено за жените). Резултатите показват, че първоначалната хипотеза, която гласи, че основната функция на целувката е да повиши нивата на възбуда, всъщност е погрешна.

Хората, които живеят заедно повече от 25 години развиват подобни черти на лицето

Учени от университета в Мичиган са изучавали сходството във външния вид на съпрузите. Резултатите показват, че след 25 години заедно то се увеличава. Нещо повече, това се свързва с голямото семейно щастие. Изследванията се основават на теория, която предполага, че емоционалните процеси водят до промени, които се регулират от лицевата мускулатура.

Възрастта на първия сексуален контакт предсказва връзките в бъдеще

Учените от Тексаския университет в Остин заключават че хора, при които първият сексуален опит е след 19-годишна възраст, са по-склонни да имат по-щастливи връзки в зряла възраст. Освен това няма вероятност да се оженят рано и като цяло ще имат по-малко сексуални партньори през целия си живот. Тези хора се считат за по-надеждни за дългосрочни взаимоотношения. Според експеримента те се справят по-добре с конфликтите и показват на партньорите си повече любов и привързаност.

Романтичните филми помагат на партньорите да спасят брака си

Ново тригодишно проучване показва, че рискът от развод намалява, ако съпрузите гледат романтични филми и ги обсъждат. След като гледат тези филми, и двамата партньори по-добре разбират какво правят правилно и грешно във връзката си. По този начин има по-малко конфликти и недоразумения.

Снимката на любим човек намалява болката

Ново проучване показва, че само гледането на снимка на любимия човек може да помогне за намаляване на болката. По същия начин помага и държането или докосването на ръката на половинката. В изследването са участвали дами, които са били в добри взаимоотношения с приятелите си поне 6 месеца. По време на експеримента те съобщават за нивата на болката си, докато гледат снимки на своите половинки, на непознати и на стол. Снимките на партньорите им наистина са помогнали на жените да издържат на болката. Често мислим, че социалната подкрепа трябва да бъде изразена чрез действие или с помощта на думи. Но експериментът доказва, че дори една снимка може да има голямо влияние.

Съвременните бракове изискват самореализация

Ели Дж. Финкел, заедно с колегите си от Северозападния университет, са проучили основните причини, водещи до развод. Резултатите показват, че в съвременните отношения партньорите очакват повече психологическо удовлетворение, докато в миналото са се интересували повече от безопасността си. Хората си мислят, че бракът ще им помогне да изпълнят нуждата си от самочувствие и самореализация. За да бъдат изпълнени тези нужди, е необходимо достатъчно време и психологически ресурси. Ако няма достатъчно от тях или някой от партньорите не иска да положи усилия, другият се разочарова. В този случай единият трябва да преразгледа очакванията си за брака, за да не се разочарова.

Мъжете с по-висок коефициент на интелигентност са по-малко склонни да изневерят

Учените от университета в Сейнт Луис са установили, че мъжете с по-висок коефициент на интелигентност са по-малко склонни да изневерят на половинката си. Авторите са анализирали резултатите от анкети, включващи хиляди възрастни и тийнейджъри и са разкрили, че по-умните мъже ценят моногамията. Що се отнася до жените, нивото на коефициента на интелигентност не е оказало никакво влияние върху тяхната вярност.