Настинките са неразделна част от студените месеци. Колкото и дебело да се обличаме, колкото и топли напитки да пием и да приемаме достатъчно витамини, невинаги успяваме да се предпазим от разболяване. 

Успеем ли да настинем, започваме да пием лекарства, които не само често са излишни, но и натоварват организма ни. Има няколко природни начина да се погрижим за себе си и да се преборим бързо с хремата, схващането и кашлицата.

Представяме ви 7 трика, с които да оздравеем по-бързо:

Гаргара с обикновена вода

Ако усетим, че сме настинали и гърлото ни боли, трябва просто да си направим гаргара с обикновена вода. Изследване показа, че хората, които използват този трик имат по-малко респираторни проблеми вследствие на настинка или грип. 

Просто сипваме в чаша малко вода и правим гаргара в продължение на няколко минути.

Сок от цвекло

Сокът от цвекло е полезен в много отношения, включително при простуда. 

Той съдържа диетични нитрати и увеличава производството на азотен оксид в организма, което помага да се предпазим от респираторни инфекции. Освен това, проучване показа, че помага и на хора с астма.

Сироп от черен бъз

Черният бъз е известен със способността си да лекува настинки и грип и се използва в много държави. Той дава сили на организма ни да се пребори с неприятните симптоми до 4 дни по-бързо.

Люти и пикантни храни

Чесънът, куркумата, лютите чушки и джинджифилът са мощни противовъзпалителни средства и успокояват раздразнението в гърлото и горните дихателни пътища.

Лютите чушки са борят със запушения нос, чесънът убива бактериите в организма, а куркумата действа противовъзпалително.

Горски плодове

Плодовете винаги са били важна част от качествената хранителна диета и помагат на организма ни, когато сме настинали. Те съдържат полифеноли, които имат антивирусни свойства и помогнат при настинка и грип.

Изследванията показват, че сокът от червена боровинка повишава имунната система. Ягодите, боровинките, къпините и малините пък са сериозен източник на витамин С, който също помага за укрепване на организма.

Масло от риган

Риганът съдържа тимол и карвакрол, които имат невероятно антибактериално действие. Те помагат при облекчаване на главоболие, диария и кашлица.

Разтривки с етерични масла

Открай време разтривките са били начин да ускорим възстановяването по време на грип и настинка. Загряващият им ефект помага при хрема и кашлица, отпуска мускулите и ни позволява да съберем достатъчно сили, за да се преборим с грипа.

Оказва се, че най-полезни сред балсамите за разтривки са тези със съдържание на етерични масла.

Naso Libero създаде Naso Libero Balm и Naso Libero Propolis Balm, за да ни помогне в естествената борба с настинките. 

Балсамите съдържат етерични масла, които облекчават раздразнената кожа и тяло при настинки, грип, хрема и мускулни болки. Те се нанасят върху гърдите, врата, крайниците и синусите.

Naso Libero Balm загрява кожата, помага на мускулите ни да се отпуснат и подобрява тонуса ни. 

Naso Libero Propolis Balm пък съдържа етерични масла и прополис. Тази комбинация е създадена, за да релаксира тялото и да помогне да се отпушат носните пътища.

Има лесни начини да помогнем на организма си по време на настинка и грип, без да прибягваме до хапчета и антибиотици. След като знаем как да се погрижим за здравето си, е време да се насладим на хубав филм, чаша чай и добри приятели.