Родителството е поле с мини, пълно с тревожност и независимо колко голямо е детето ви, тези мини, наречени страхове, ще бъдат там, независимо колко необосновани са. Всички ние сме малко или много ужасени, че новородените ни ще се преобърнат на сън и ще се задушат, че първокласникът ни ще се изгуби или ще бъде отвлечен на половин пресечка от автобусната спирка към дома, че тийнейджърите ни ще... добре, този списък е безкраен, така че по-добре да не започваме.

С толкова много реални проблеми в света днес, е време да оставите ненужните страхове по отношение на скъпоценните си отрочета - страхове, каквито всички хора таим в себе си. Ето кои са седемте родителски притеснения, от които трябва да се отървете още сега: 

1. Независимо колко обичате или мразите бременността, това колко сте близки или далечни с родителите си и колко претоварени или развълнувани сте от перспективата да станете майка, ви гарантираме, че със сигурност, ще имате добра връзка с бебето си. Може и да не се случи веднага, но дори и преди да стане, ще чувствате остро желание да се грижите и да защитавате малкото създание.

2. По време на бременността: Няма да съм толкова добра майка, колкото беше моята собствена. Това е голям страх при повечето жени, особено когато имат силна връзка със своята майка. Но не е необходимо да се стремите да подражавате на тази връзка, възпитавайки собственото си дете. Вие сте различен човек, съответно и различен, но еднакво добър родител.

3. Етап на новороденото: Никога няма да спя цялата нощ или да имам време за себе си отново. Има причина толкова много жени да не могат да си спомнят добре периода, в който детето им е било новородено - той им се струва като бяло петно, причинено от безсънието. Но това е просто етап. Детето ви в крайна сметка ще започне да спи повече, няма винаги да го носите на ръце и това в един момент вероятно ще започне да ви липсва.

4. Етап на новороденото: Бебето ми ще се задуши, ще спре да диша или ще почине внезапно от нещо, което можех да предотвратя. Разбира се, всички ние искаме да защитим бебетата си и да ги поставим във възможно най-сигурната среда, но след като го направите, ще трябва просто да спрете да го мислите. Бебетата, колкото и малки и крехки да са, всъщност са доста здрави и одобрените от лекарите легла не са таен смъртоносен капан.

5. Етап на прохождане: Детето ми ще се нарани сериозно, ако не го гледам постоянно. Повечето малки деца като че ли нямат ген за самосъхранение, затичват се по улицата, катерят се по всяка възможна повърхност и натъпкват каквото им помагне в устата си. Така че - да, нуждаят се от надзор, но също така им е писано да имат известни ожулвания и натъртвания, затова не се напрягайте прекалено много. Всичко ще мине.

6. Етапът с училището: Детето ми ще бъде отвлечено, ще се изгуби или ще бъде наранено по друг начин, докато съм далече от него. Модерните родители общо-взето не отглеждат детето си свободно (вероятно сте чували истории от бабите си как изобщо не са бдяли над децата си и въпреки това всичко е било наред), но след като детето ви започне да ходи на училище, ще има моменти, в които няма да знаете къде е. Ще оцелее след разходката от автобуса до класната стая, ще оцелее до къщата на приятелчето си през два входа от вашия. Дайте му по-дълга каишка и така не само животът ви ще бъде по-лесен, но и детето ви ще развие чувство за независимост и увереност.

7. За вечни времена: Безвъзвратно провалих детето си. Това е неизбежно, но най-вероятно не сте - поне не повече от всеки друг родител на планетата.