Когато се сблъскаме с проблем, свързан с косата – като омазняване, изтощение или статично електричество – обикновено сменяме шампоани, търсим подходящи балсами. Но замисляла ли си се, че дори начинът, по който сресваш косата си, може да ѝ окаже силно негативно влияние?

Въпреки че сресването на косата ни е толкова естествено действие, ще се учудиш колко много жени го правят грешно – не бъди една от тях, прочети какви грешки допускаш и промени начина, по който сресваш косата си.

Сресване от корените към краищата

Ако започнеш от корените и дърпаш четката към краищата, космите се откъсват или накъсват много лесно. Вместо това започни от краищата, разплитай и сресвай по няколко сантиметра, докато стигнеш корените. Този метод е много по-щадящ за косата ти.

Сресваш я, докато е още мокра

Въпреки че сресването на мокра коса е много по-лесно, трябва да прекратиш тази практика, защото е много вредна за косата ти. Докато е мокра, косата ти се изпълва с влага и космите се опъват. В този момент косатата ти е по-уязвима и се накъсва по-лесно. Остави я да изсъхне добре, преди да я срешеш.

Разресваш се с плоска четка 

Плоската четка е твърде груба за разресване на заплетена коса. Първоначално трябва да използваш гребен с широко разстояние между зъбците. Най-добре е преди това да напръскаш косата си с продукт за по-лесно разресване. Той трябва да е под формата на спрей за тънка коса, лосион – за средно гъста и пяна - за гъста коса с дебел косъм. С този продукт косатата ти ще стане хлъзгава и гребенът ще минава съвсем лесно.

Решиш се твърде често 

Ако си гледала стари филми, може би си виждала как жени с разкошна коса седят пред огледалото и разресват косата си, докато не преброят 100 разресвания. Но всъщност прекаленото разресване води до повече накъсване, затова не се съсредоточавай върху броя на разресванията, а върху качеството. Когато премахнеш всички заплитания, спри да се решиш, прекаленото стресване няма да доведе до по-добър резултат.

Използваш грешна четка 

Оборудването ти също може да е проблем. Четките с естествен косъм (особено тези с глигански косъм и дървена дръжка) са много по-нежни към косата, отколкото тези със синтетичен, освен това първите разнасят по-добре естествените масла, които произвежда косата ти.

Използваш мръсна четка 

Трябва да миеш четката си за коса веднъж седмично, иначе тя се задръства от косми, продукти за коса и мръсотия. Само си помисли как сресваш чистата си коса с мръсната четка, по която има мръсотия от дни, седмици или дори месеци!

За да почистиш четката – махни първо всички косми, заплетени между зъбците ѝ, после я намокри с топла вода, добави шампоан или сапун, за да направиш пяна. След това я изплакни и я остави на хавлия, за да изсъхне.

Сресването предизвиква искри от статично електричество 

Твърде честото сресване може да предизвика статично електричество. Ако имаш такъв проблем, можеш преди сресване да напръскаш четката с малко лак за коса. Или можеш да сложиш на ръката си няколко капки масло за коса и да го разнесеш върху косата си.

Надяваме се с тези съвети да ти помогнем да имаш по-здрава и жизнена коса!