Навикът да лягате с мокра коса има редица странични ефекти. Ако се къпете вечер, някои от тези нежелани реакции може да ви накарат да смените рутината си на грижата за косата и да инвестирате допълнително време в изсушаването ѝ, преди да оставите главата си да се допре възглавницата.

Има редица начини, поради които спането с мокра коса влияе на вашето здраве и външен вид.

1. Може да причини дразнене на скалпа

Някога изпитвали ли сте тревожното усещане за сърбящ и раздразнен скалп? Обикновено обвиняваме шампоана си за това, но причината за това неудобно усещане може да е навикът да лягаме с мокра коса. Заболявания на скалпа, като пърхот, могат да се появят, когато спите на влажна калъфка. Когато спим с мокра коса, влажната и топла среда може да увеличи растежа на бактериите.

2. Оплита косата

Мократа коса е чуплива. Когато си легнете преди да изсушите косата, тя може да се оплете по време на сън. На сутринта ще бъде непокорна и трудно разплетена и това може да добави допълнителен стрес към сутрешната ви рутина.

3. Може да ви причини главоболие

Ако си легнете с мокра коса, има вероятност да се събудите с главоболие. Някои специалисти по грижа за косата казват, че сънят с мокра коса понижава температурата на тялото и причинява главоболие, когато тялото ви се опитва да се затопли. Други специалисти смятат, че лягането с коса, увита в кърпа, причинява болка и дори може да прекъсне съня ви.

4. Косата може да промени структурата си

Лягането с мокра коса няма да доведе до сериозни здравословни проблеми, но ще се отрази на това как изглежда косата ви. Влажната коса създава по-силно триене върху калъфката за възглавница, което прави косата ви къдрава. Отделянето на допълнително време за сушене на косата преди лягане може да ви спести парите, които ще похарчите за продукти против тази „разхвърляност“.

5. Няма да позволи на фината коса да придобие обем

Тънката коса е нежна и ѝ липсва обем. Спането с мокра коса е особено вредно за този тип коса. Тя не може да възвърне обема си толкова лесно, затова ако редовно си лягате така, това ще я направи още по-малко обемна.

6. Това е една от основните причини за разделени краища

Колко често вашият фризьор ви казва, че трябва да отрежете разделените краища? Навикът да спите с мокра коса е една от причините, поради които трябва да подстригвате косата си толкова често. Тъй като мократа коса е уязвима към повреда, обръщането по време на сън може да причини разделени краища.

7. Предизвиква дразнене на кожата

Сънят с мокра коса влияе не само на скалпа ви, но и на кожата ви. Когато се завъртите насън, косата може да попадне на лицето ви. Комбинацията от мокра коса и температурата във вашата спалня, могат да осигурят перфектните условия за растеж на дразнещи кожата бактерии.

Обикновено миете ли косата си сутрин или преди да си легнете? Знаете ли за още нежелани реакции на съня с мокра коса?