Даяна Спенсър е роден на 1 юли 1961 година. Жизненият ѝ път приключва на 31 август 1997 година.

Лейди Даяна завинаги ще остане любимата принцеса на Уелс, която преобърна представите на света за английското кралско семейство.

Нека си припомним добрите дела на принцеса Даяна и как тя промени света.

1. Тя промени начина, по който всички възприемаха британската монархия

Даяна доказа, че дори и да си член на кралското семейство, можеш да се появяваш на всички публични места, можеш да се занимаваш с благотворителност и да бъдеш сред хората. „Искам монархията да има повече контакт с хората“ – това са думите, които най-точно описват мисията на принцесата.

2. Тя повежда световна кампания срещу противопехотните мини

След посещение в Ангола през 1997-ма година, Даяна се превръща в активист срещу противопехотните мини. На това пътуване тя е заснета как се излага на риск, като се разхожда в минно поле, което скоро преди това е било почистено.

3. Тя променя начина, по който света приема болестите хепатит и СПИН

През 1987 година Даяна е заснета в болница в Мидълсекс, в която се вижда как тя се здрависва с пациенти, които са болни от СПИН, без да носи ръкавици.

4. Тя променя начина, по който света приема болните от проказа

Принцесата е пътувала до Непал и Зимбабве, където е посещавала хора, които са болни от проказа. Тя отново се здрависва свободно с тях, за да докаже, че болестта не се предава чрез докосване.

5. Тя се грижи за бездомните в Лондон

Даяна прави редовни визити в домовете за бездомни и дори понякога води Уилям и Хари със себе си, за да им покаже какво означава да се грижиш и да помагаш на другите.

6. Тя е поддръжник на изкуството

Любовта на принцесата към танците е пословична и това е единствената организация, която тя подкрепя, която не е хуманитарно насочена.

7. Отдадена майка

Принцеса Даяна е известна с любовта към синовете си. Тя не пропуска да отдели време и за тях, като игрите им в парка са били ежедневие.