Не е нужно да сте цветар, за да знаете как да се грижите за цветята, нито трябва да купувате скъпи продукти. Има прости трикове, които можете да използвате, за да запазите по-свежи отрязаните цветя. Например добавянето на смес от захар, лимони и домакински белина е чудесен начин да направите букета си по-дълъг с няколко дни!

Не искаме да изхвърляте цветята, които сте получили само преди няколко дни. Ето някои трикове, които могат да ви позволят да се насладите на красотата им по-дълго!

1. Дръжте цветята далеч от всякакви плодове

Не поставяйте плодове като ябълки, банани или домати до цветята си. Те произвеждат много етилен, хормон на растежа, отговорен за стареенето на цветята. Това ще накара и цветята да произвеждат етилен и ще изсъхнат по-бързо.

2. Добавете захар, лимон и белина

Ако не получите пакет с „храна“ за цветя, когато купувате букет, можете сами да си направите подхранващата смес! Просто смесете захар, лимонов сок и домакински белина и ги добавете към водата във вазата. Захарта има хранителни вещества, лимоновият сок помага на стъблата да поглъщат вода, а белината намалява бактериите. Вместо лимонов сок можете също да поставите монети във вазата.

3. Използвайте лак за коса

Можете да се насладите на цветята си малко по-дълго, ако ги напръскате с лак за коса. Въпреки това, не прекалявайте - тънък слой трябва да е достатъчен. Също така, не забравяйте да ги държите достатъчно далеч, за да не повредите венчелистчетата със силния поток.

4. Дръжте цветята далеч от уредите

Телевизори, микровълнови фурни и други домакински уреди отделят топлина. Така че, ако е прекалено топло, цветята ще изсъхнат по-бързо.

5. Нарежете стъблата под ъгъл с остри ножици

Редовно режете дръжките с остри ножици, за да сте сигурни, че разрезът е чист и това ще помогне на стъблата да поемат вода. Рязането им под ъгъл прави повърхността по-голяма и им позволява да се накисват в повече вода. Ако са отрязани хоризонтално, стъблата получават по-малко вода, тъй като цялата повърхност ще докосне дъното на вазата.

6. Измийте вазата с вода и белина

Не бързайте да изваждате вазата от шкафа, която седи там от векове и веднага да изсипете вода в нея. Първо я измийте. Някои сапуни ще свършат работа, но белината ще я дезинфекцира по-добре. Това означава, че ще има по-малко бактерии и цветята ви ще останат свежи по-дълго.

7. Не изсушавайте вазата с кърпа

Вместо да изсушавате вазата с кърпа, просто я поставете обратно и я оставете да изсъхне по естествен начин. Това също ще помогне да се предотврати добавянето на повече бактерии във вътрешността на вазата.

Как предпазвате цветята си от увяхване? Колко е най-дълго време, когато сте успели да ги поддържате да изглеждат свежи? Харесвате ли отрязани цветя или предпочитате саксийни?