Психологическите проблеми със самочувствието, кариерата и дори между съпрузите могат значително да засегнат новородено, показва проучване. Затова е важно да се справите с всички тези нюанси в главата си, преди да имате деца.

Анализирахме някои от основните психологически проблеми, с които е по-добре да се справим, преди да станем родители и сме готови да ви разкажем всичко за тях.

Вече имате деца, но все пак искате повече

Една жена споделя подробности за пристрастеността си към бебета. Тя вече има 5 деца и разбира, че е твърде възрастна, за да роди отново, но не може да спре да мисли за това. Оказва се, че желанието да се запълни вътрешна празнота и загуба от нещастно детство може да бъде основната причина за това. Така че да искате повече и повече деца невинаги е добре и може да е проблем, с който трябва да се работи със специалист.

Очаквате, че бебето ще спаси връзката ви

67% от двойките съобщават за намаляване на удовлетвореността във връзката след раждането на първото си дете. Намалението обикновено се случва между 6 месеца за жените и 9 месеца за мъжете, след появата на бебето. Така че, ако планирате да спасите брака по този начин, това не е добра идея.

Кариерата е вашият основен приоритет

Работохолизмът на родителя се отразява негативно не само на него, но и на децата му. Те обикновено стават емоционално пренебрегвани и се чувстват „невидими“. В резултат могат да започнат да се чувстват виновни и да имат ниска самооценка.

Не сте доволни от собствения си живот

Според държавния университет в Мичиган малките деца учат, като копират родителите си. Това означава, че наследникът ви ще бъде много като вас, така че е важно да се появите пред него като самоуверен човек с цели и желания. В противен случай може да имитира вашата несигурност в живота, което може да попречи на децата да постигнат целите си в бъдеще.

Самите вие все още се чувствате като дете

Психолозите дори имат специален термин „инфантилизъм“, който описва човек, който главно се държи като дете, докато е възрастен. Тези хора са склонни да се ръководят от емоции, а не от ума си. Родителството изисква издръжливост и самоконтрол, а децата са склонни да копират поведението на хората около тях - за това им е необходим пример на емоционално стабилен човек.

Борите се със стрес и тревожност

Едно проучване разкрива, че отрицателните емоции на родителите могат да повлияят на развитието на децата им по лош начин. Експертите смятат, че особено силно влияние се оказва през първата година от живота на бебето. В резултат на това е възможно малчуганите да придобият отрицателното поведение и отрицателното настроение на родителите си. Така че правилото е просто - вашето щастие ще направи и детето ви щастливо.

Очаквате съвършенство във всеки аспект от живота

Перфекционизмът често е причинен от страх от неуспех, чувство за недостойност, ниска самооценка и неблагоприятни преживявания в детството. Родителите трябва да поемат контрола върху този психологически проблем сами, защото децата им понякога няма да им се подчиняват и няма да искат да си пишат домашните. Просто бъдете подготвени, че понякога ще трябва да повторите нещо няколко пъти и да измиете храната от стените. И това е добре!

Борили ли сте се с някой от споменатите по-горе проблеми? Има ли нещо друго, което да включите в този списък?