Ако тази година сте решили да заложите на живо коледно дръвче, а не на изкуствена елха, то основният ви проблем ще бъде как да го запазите свежо през целия коледен сезон. Някои хора се кълнат в силата на лимоновия сок, аспирина и дори на водката, за които се предполага, че ще съхранят коледното ви дръвче за по-дълго. Други обаче не са напълно убедени в техните „магически“ способности. Ние все пак искаме да ви представим 7 трика, които си струва да опитате!

1. Лимонада

В лимонадата има много полезни елементи не само за вас самите, но и за коледното ви дръвче. Лимонадата съдържа вода, лимонов сок и захар, а всички те ще се отразят благоприятно на коледното ви дръвче. Глюкозата в захарта помага на клетките да останат здрави, което предотвратява падането на игличките. Така че си струва да забъркате една лимонада на елхата ви, а пък и вие да си налеете една чаша.

2. Водка

Сигурни сме, че водката не би бил първият ви избор, когато трябва да хидратирате дървото си, но някои хора се кълнат в нейната сила. Идеята е през ден да слагате по малко водка във водата, с която поливате дръвчето. Алкохолът всъщност пречиства водата и унищожава бактериите. 1-2 лъжици са напълно достатъчни, за да се възползвате от положителния ефект.

3. Дезинфектант

Дезинфектантът работи на същия принцип – той предпазва коледното ви дръвче от бактериите. За целта дори антибактериалната вода за уста върши работа.

4. Аспирин

Ако искате да сте сигурни, че коледното ви дръвче си набавя всичката необходима вода, сложете една капсула аспирин във водата. Според експертите аспиринът улеснява разпространението на водата из целия ствол на дървото. Освен това аспиринът подобрява имунната система на дървото, която отслабва, след като отрежете дървото. И накрая – аспиринът убива бактериите във водата, което го прави мултифункционален.

5. Медна монета

Знаехте ли, че медта също може да работи като дезинфектант? Сложете една медна монета във водата и готово! За по-добър ефект можете да добавите монетата към направената лимонада.

6. Комбинация

Можете и да комбинирате няколко от изброените трикове, за да получите най-добър ефект. Можете да забъркате на дървото ви еликсир от вода, лимонов сок и царевичен сироп, който би трябвало да го снабди с всички необходими вещества за по-дълъг живот.

7. Много вода

Този „трик“ всъщност може да ви се стори очевиден, но ако сте решили да имате живо дръвче за първа година, трябва да ви кажем, че то се нуждае от много вода. Ако искате да се радвате на свежо коледно дръвче през целия празничен сезон, трябва да го поливате редовно със свежа, а не застояла вода, освен това го дръжте далеч от източници на топлина, защото иначе ще се изсуши по-бързо.