Сър Джеймс Пол Макартни е роден на 18 юни 1942 година.

Пол Маккартни е член на легендарната група Бийтълс и считан от мнозина за лидер на цялата група. По случай рождения му ден ти представяме 8 факта за Пол, които със сигурност не знаеш за него.

1. Два пъти се е провалял на прослушвания за хорист

Да, най-известният певец в света не е успял да стане част от момчешки хор два пъти. Пол твърди, че нарочно се е провалил, защото не е искал да бъде хорист. В крайна сметка той се присъединява към хора на местната църква.

2. Гласът му му е изневерил при дебюта му в „Бийтълс“

Пол е свирил на първата си изява с „Куоримен“ (групата, която след това се превръща в „Бийтълс“) на 18 октомври 1957 година. Разбира се, Пол е бил притеснен, което се отразило върху гласа му, който станал доста дрезгав. Това предизвикателно смеха на Джон Ленън.

3. Бил е арестуван през 1960, след като запалил презерватив

През 1960 година „Бийтълс“ свирили в Хамбург, Германия, но бандата била помолена да напусне страната заради оплаквания.

Пол и Пийт Бест събирали багажа си в тъмна стая и запалили презерватив, за да имат повече светлина. Те били обвинени в опит да подпалят сградата, след което ги арестували и двамата прекарали няколко часа в затвора, преди да отпътуват за Англия.

4. Той е признат художник

През последните две десетилетия Пол е представил над 70 картини в родния град Ливърпул.

5. Пол е свирил пред най-многобройната платена публика в музикалната история

През 1989 година Пол е свирил на соло концерт през 350 000 в Бразилия.

6. Бил е свидетел на атаките на 11-ти септември

На 11 септември 2001 година Пол е бил в самолет в Ню Йорк Сити. Погледнал е през прозореца и е видял как един от самолетите се разбива в Световния търговски център. Той споделя, че след това е отишъл в един бар, за да си вземе питие.

7. Пол е почетен детектив на полицията в Ню Йорк

Той е обявен за почетен детектив от полицията на Ню Йорк, след като е изнесъл концерт за 11-ти септември.

8. Първият му инструмент не е бил китара

Първият инструмент, на който Пол е свирил, е тромпет. Той е бил подарък от баща му за 14-ия му рожден ден, но скоро след това той избира китарата. Но можеш да пееш, докато свириш на тромпет.