Случвало ли ти се е да бързаш и да си купиш намалени дънки, а когато се прибереш вкъщи да разбереш, че е имало причина да са намалени? Или да си купиш дреха, която след това обличаш 1-2 пъти, защото осъзнаваш, че си направила грешка? Какъвто и тип тяло да имаш, трябва да избягваш тези 8 модни грешки:

1. Купуваш си твърде малки дрехи

Спри да си купуваш дрехи с номера, който носеше в гимназията, а започни да си купуваш дрехи за сегашното си тяло. Твърде малките дрехи ще ти стоят нелепо и ще подчертаят всички несъвършенства. Ако си купуваш дрехи с подходящ номер, те могат да те вталят и да те накарат да се почувстваш по-красива. Повярвай ни, да признаеш пред себе си, че се нуждаеш от по-голям номер е разтоварващо и ще можеш да забравиш от постоянното усилие всяка малка част от тялото ти да е прибрана и хубаво натъпкана в тесните дрехи.

Съвет: Помни, че размерите варират спрямо марката и страната на производство. Така че забрави за номера! Съсредоточи се върху това как ти стои и как се чувстваш. Ласкае ли добрите ти черти? Прикрива ли недостатъците или ги кара да изпъкват? Внимавай и с цветовете и шарките, които могат да ти попречат да видиш какво е най-подходящо за тялото ти.

2. Купуваш си твърде големи дрехи

На противоположната вълна са хората, които си купуват няколко размера по-големи дрехи. Ако си мислиш, че това прикрива недостатъците ти, грешиш. Големите дрехи дори могат да акцентират върху тях и освен това ще изглеждаш сякаш си навлякла чувал. Да бъдеш стилна няма нищо общо с това да си размер XS, трябва да намериш правилната комбинация за твоята фигура.

Съвет: Ако имаш този проблем, пробвай отначало да си купуваш поне един размер по-малки дрехи, за да свикнеш. С тези дрехи ще подчертаеш най-добрите си черти. За по-сигурно вземи приятелка, която ще ти помогне с избора. И не казваме, че трябва да си вземеш най-прилепналите дрехи, но дънките трябва да обгръщат дупето ти, не бива да прекарваш половината ден в това да си вдигаш панталоните. Просто забрави за провисналите, торбести панталони и приеми тялото си.

3. Използваш прекалено много аксесоари

Нямаш нужда от натруфена огърлица, висящи обици, колан и чанта с ресни – прекалено е. Защо се опитваш да отклониш вниманието на околните от лицето си с тези бляскави аксесоари в големи количества. Спри се на модерни и прости аксесоари. Фокусирай се върху изчистен силует и заложи на един зашеметяващ аксесоар.

Съвет: Наблегни на баланса и правилните пропорции. Ако носиш къс топ, нямаш нужда от висящи обици и голяма огърлица, откажи се от едно от тях. Ако носиш блуза с висока яка, сложи няколко подходящи тежки гривни и прибери косата на ниска конска опашка. Ако предимно носиш неутрални цветове, не се страхувай да сложиш шарен колан или голяма яркосиня чанта. Важен е балансът.

4. Не пробваш преди да купиш

Не купувай нищо, без да го пробваш. Може да изглежда невероятно на закачалката, но нямаш никаква гаранция, че ще стои добре на теб. Трябва много добре да познаваш марката и магазина, за да рискуваш с дреха, която не си пробвала.

Съвет: Обикновено тази грешка става в претъпкан магазин, докато си уморена и ти е писнало от шопинг. Но нашият съвет е да отделиш 5-10 минути, за да пробваш блузата, преди да дадеш пари на вятъра.

5. „Нямам време/ Мразя да пазарувам”

Носиш ли пет еднакви аутфита на работа, защото нямаш време за шопинг или мразиш претъпканите молове? Е, вече е XXI век и нямаш никакво извинение, защото има много онлайн магазини, които доставят до домовете и предлагат опцията да върнеш дрехите в определен срок, ако не са твоят размер.

Съвет: Ако искаш да се поглезиш, можеш да наемеш личен стилист, който да ти праща подходящи дрехи за теб, все едно си голяма холивудска звезда! Но ако това ти се струва прекалено, отдели известно време да проучиш и да пробваш няколко марки, които ти харесват, а след това можеш да поръчваш предимно онлайн.

6. Не купуваш дрехи за твоя тип тяло

Няма значение колко сладка е поредната мода, по-важното е да отговаря на твоя стил и да ти стои добре. Избирай силуети, които ще подчертаят предимствата ти. Цветовете и шарките също са важни. Кораловият цвят подхожда почти на всеки тип кожа, но цвят „горчица” може да направи някои от нас по-бледи. Същото се отнася и до шарките, ако си миньонче не залагай на рокли с големи шарки или силуети, които са твърде претрупани, защото ти самата ще се загубиш.

Съвет: Ако имаш тънка талия, дрехи, които я обгръщат или наблягат на нея, ще ти стоят най-добре. Ако трупаш мазнини около корема, но имаш страхотни крака, заложи на закачлива рокля с А-силует и малко над коляното, защото няколко сантиметра разлика в дължината също са от голямо значение за силуета. Например, ако носиш туника и панталон, туниката трябва да свършва преди средата на бедрото, ако е по-дълга се нарушава балансът и изглежда сякаш не си знаела дали искаш да носиш рокля, или панталон.

7. Играеш на сигурно

Случайно да си от момичетата, които си купуват дрехи само в един цвят? Гардеробът ти прилича ли на море от сиво и черно? Ако отговорът е да, значи залагаш на сигурното и си обвинена в скучен стил. Не се страхувай от ярки цветове и секси шарки! Определени цветове могат да подобрят тена ти, да подчертаят очите ти, но никога няма да откриеш кои са тези цветове, ако се страхуваш да опиташ нещо ново. Понякога си мислиш, че не харесваш определен цвят и го подминаваш, без дори да си пробвала как стои, а всъщност той се оказва идеален за теб. Така че започни с дрехи, които ти харесват, но винаги си отхвърляла като възможни добавки към твоя гардероб. Може да се изненадаш, освен това околните също ще забележат промяната.

Съвет: Ако гардеробът ти е пълен с неутрални цветове, започни бавно и плавно с блузка с красива шарка. Опитай да съчетаеш класическата черна рокля с ярко сако или шарена жилетка. Ако това е твърде голяма крачка – опитай с ярки токове или интересен колан. Живееш само веднъж, така че забрави за правилата, опитай нещо неочаквано и не се страхувай да експериментираш.

8. Игнорираш съветите на етикета

Развълнувано си купуваш нова рокля или нов чифт обувки и след това напълно игнонираш етикета? Мислиш, че знаеш достатъчно или етикетите не са толкова важни? Със сигурност си похарчила доста пари, за да изградиш гардероба си, така че е добре да се грижиш правилно за дрехите и обувките си.

Съвет: Винаги е добро решение да се консултираш с етикета, но все пак – ето няколко лесни и общовалидни правила:

• Използвай пластмасови закачалки. Телените закачалки не могат да издържат по-тежките платове и затова оставят гънки по дрехите ти.

• Никога не суши бельото си в сушилня. Високата температура ще съсипе ластиците. Когато сушиш сутиените си, закачай ги върху закачалка между двете чашки. Не ги оставяй да висят на презрамките или само на едната от тях, това ще промени формата им.

• Никога не глади деликатните тъкани. Горещата ютия може да остави следи по новата ти блуза или да я изгори. Вместо това глади такива тъкани на пара – чрез ютията или като ги закачиш в банята, докато си вземаш горещ душ.

• Спри да игнорираш надписа „Само химическо чистене”. Има разлика между „Само химическо чистене” и „Химическо чистене”, ако е второто, най-вероятно можеш да переш дрехите на ръка и да ги оставиш сами да се изсушат, но ако е „Само химическо чистене”, по-добре не експериментирай.

• Спри да захвърляш обувките си без ред в някой шкаф или в дъното на гардероба, дръж ги изправени, за да запазиш формата им.