Някога мъжете и жените са се обличали по строги правила и дори някоя малка волност в облеклото е можела да коства репутацията им или да им докара глоба за неприлично облекло. В днешно време жените не сме толкова ограничени, когато става дума за стила ни, затова обичаме да експериментираме и да съчетаваме дори някои несъчетаеми дрехи и аксесоари.

И въпреки че ние сме на мнение, че трябва да следвате собственото си усещане и стил, има някои комбинации, които е по-добре да избягвате.

1. Високи тесни ботуши с пола под коляното

Защо не е добра идея?

Ботушите до коляното, съчетани с дълга пола под коляното, ще направят краката ти визуално по-къси.

Какво да носиш вместо това?

Заложи на боти до глезена или маратонки, ако искаш да си по-небрежна. Ако искаш да съчетаеш ботушите с дълга пола – нека да е такава с висока талия и тип „молив“. Другият вариант е полата да е дълга и свободна и да скрива горната част на ботушите.

2. Ботуши над коляното и дрехи с много детайли

Защо не е добра идея?

Прекалено многото интересни детайли ще направят визията ти евтина и претрупана.

Какво да носиш вместо това?

Тесните ботуши, които стигат до над коляното, са достатъчно ефектни и трябва да са основен акцент във визията ти. Допълнителните аксесоари и декоративни елементи по дрехите не са необходими. Такива ботуши се съчетават най-добре с къса пола, къси панталони или туника. А пък пъстроцветните поли си подхождат добре с по-обикновени обувки – токчета или боти.

3. Дълга или разкроена пола с дълго палто

Защо не е добра идея?

Съчетанието от двете прави визията ни не особено елегантна, а силуетът изглежда безформен и нехармоничен. Същото се отнася и за съчетанието от дълго палто с широки и разкроени панталони.

Какво да носиш вместо това?

Дългите поли изглеждат чудесно с късо яке или сако. Дългите палта е по-добре да се носят с дънки или панталони.

4. Коктейлна рокля с ботуши

Защо не е добра идея?

Коктейлните рокли са подходящи за специални поводи, обикновените ботуши и боти са неподходящи за такива събития.

Какво да носиш вместо това?

Елегантни токчета са най-добрият избор за коктейлните рокли.

5. Токчета с камуфлажни дрехи

Защо не е добра идея?

Самото съчетание от токчета и военни дрехи звучи нелогично, нали? И така и изглежда.

Какво да носиш вместо това?

Такива дрехи се съчетават добре с маратонки или кубинки.

6. Дълга жилетка с разкроена пола

Защо не е добра идея?

Обикновено този тип поли подчертават талията, прикриват пищността на бедрата и правят силуета ни много женствен и романтичен. Но като добавиш дълга жилетка към дългата пола, силуетът ще стане по-безформен и извивките ти няма да бъдат подчертани.

Какво да носиш вместо това?

Такива поли изглеждат много добре с къси жилетки, защото и двата артикула подчертават талията.

Друг чудесен вариант е сакото, съчетано с колан.

7. Свободни панталони и ниски обувки

Защо не е добра идея?

През последните години изключително популярни са свободните панталоните тип „кюлоти“. Проблемът при тези панталони е, че те скъсяват краката и затова не е добра идея да ги съчетаваш с ниски обувки.

Какво да носиш вместо това?

Такива панталони изглежда невероятно с високи токчета.

Ако обаче искаш да изглеждаш малко по-ежедневно, но отново модерно и стилно, а скъсяването на краката не те притеснява, заложи на свободни панталони с бели маратонки – една доста популярна комбинация, с уговорката, че панталоните стигат до над глезените, а маратонките са малко по-елегантни.

Ето едни добри примери за тази комбинация:

8. Високи ботуши с дълга риза

Защо не е добра идея?

През последните години популярни са и дългите ризи, които се носят като туника, но не ги съчетавай с високи ботуши – по този начин облеклото ти ще изглежда незавършено – сякаш си забравила да си сложиш пола. 

Какво да носиш вместо това?

Препоръчваме ризата да е по-дълга и повече да прилича на рокля, отколкото на обикновена риза. Такива ризи се съчетават добре с токчета.

Ако вече имаш такава туника, но е прекалено къса, определено я носи с прилепнали дънки или легинс, тогава вече можете да я съчетаеш и с обувки или боти.