1. Негативните хора

Нищо не уморява повече от вечно намусените, вечно недоволни, вечно критикуващи всичко и всички хора. Избягвайте ги.

2. Отлагането

Мислите си, че, като отлагате неприятните задачи, си помагате? Всъщност си вредите. На заден план в мозъка ви свети една червена лампична и не ви дава мира. Тя непрекъснато ви нaпомня, че има нещо недовършено, нещо, с което рано или късно ще трябва да се заемете, ако искате наистина да си починете...

3. Лъжите

Уморително е да лъжеш. Да се преструваш. Да играеш. А е и рисковано. Човек може така да се оплете в лъжите си, че накрая сам да им повярва. Лъжата изисква усилия, игра, неискреност... Затова и уморява...

4. Говоренето за проблемите

Не че трябва да ги игнорирате, но и задълбаването в тях не помага. Колкото повече говорите за тях, толкова по-големи изглеждат. Докато накрая наистина ви се сторят непосилни за разрешаване.

5. Липсата на сън и релакс

Здравият сън и времето за почивка и "презареждане" са задължителни! Без значение в какво настроение сте и колко сте заети. Липсват ли в програмата ви, ще липсва и доброто ви настроение. Ще липсва и енергията ви.

6. Вредната храна

Не можем да се чувстваме млади и енергични, ако даваме на тялото си храни, които му вредят. Просто, нали?

7. Пренебрегването на собствените нужди

Казваме си, че го правим от любов, но, когато пренебрегваме себе си, за да угодим на другите, това не е любов. Това си е чист мазохизъм!

8. Самообвиненията

Трябва да приемете, че всички грешим. Защото, за съжаление, това е най-ефективният начин да се учим.