Съвременните хора свикват с комфортния живот и с технологиите и започват да забравят какво означава да оцелееш в дивата природа. Няма голям шанс това да се случи, но все пак можете да се изгубите, докато къмпингувате с приятелите си например. Така че е добре да се запознаете с някои прости съвети, които можете да използвате, ако се окажете сами сред природата.

Ние ви желаем приятен и безопасен ден, но искаме да споделим тези 8 съвета, които открихме и които могат да спасят живота ви.

1. Събирайте сутрешна роса

За да оцелеете, преди всичко имате нужда от вода. Добър източник за нея е сутрешната роса. Просто я съберете с парче плат от дървета и трева. Когато тъканта е мокра, изцедете водата в устата си. Вариант е и, ако е топло, просто да увиете краката си с парче парцал и след това да ходите по тревата.

2. Използвайте листа, за да се стоплите

Листата са добър изолационен материал. Нощите могат да бъдат много студени, така че можете да ги използвате, за да ви стоплят. Например, напълнете якето си с листа или направете одеяло от тях.

Освен това те са добри и като спален чувал. Много по-добре е, отколкото да спите на земята.

3. Направете филтър за вода

Ако случайно имате пластмасова бутилка, можете сами да си направите филтър за мръсна вода. Първо направете дупка в капачката на бутилката. След това разрежете бутилката на две, като отделите около 1/3 от горната част, която е прикрепена към капачката. Обърнете с капачката към дъното тази част и я пъхнете в другата част от бутилката. Сложете вътре трева, камъни, въглища и каквото още намерите за почистваща система. Сега вашият воден филтър е готов.

4. Не пийте урината си, ако не можете да намерите вода

Може и да ви изглежда, че е добра идея да пиете собствената си урина, когато не можете да намерите вода и се отчайвате, но специалистите казват, че това ще ви дехидратира още повече.
Тя съдържа разтворени соли, минерали и следи от токсини от черния ви дроб. Просто казано, опасно е.

5. Събирайте вода с помощта на дървета и слънце

Ако имате найлонов плик, закрепете го плътно върху клон с листа. Не трябва да влиза въздух. Оставете го за няколко часа. Не забравяйте, че клоните трябва да са под слънцето, така че листата ще образуват конденз.

6. Използвайте собствените си дрехи, за да запалите огън

За да запалите огън чрез триене, ви трябва нещо сухо и малко. В случай, че не можете да намерите сухи листа или малки парчета дърво, просто използвайте собствените си дрехи. Може дори да е конец от чорапа ви.

7. Отблъсквайте насекомите с бор

Ако сте уморени от досадните комари и буболечки, просто намерете бор. Боровото масло е силен репелент. Натрошете иглите и ги разтрийте върху кожата си.

8. Използвайте часовника си като компас

Дори аналогов часовник може да ви покаже посоката. Дръжте часовника хоризонтално, така че да е успореден на земята. Сега завъртете часовника или ръката си, така че часовата стрелка на часовника ви да сочи директно към слънцето.
След това трябва да намерите средната точка на ъгъла между часовата стрелка и 12 часа на часовника ви. Средната точка между тях е юг.