Според статистиката средно 51% от жените прекарват 2,5 часа дневно в домакински задължения, което е страшно много време. В такива моменти определено ни се иска да имаме домашна помощница или поне да знаем някой и друг трик за по-бързо почистване.

По този повод днес сме подбрали 8 трика за почистване, които ще ви спестят пари и време и ще ви помогнат да почистите дома ви с по-малко вредни препарати.

1. Използвайте кърпички за сушилня

След като ги използвате по предназначение, можете да употребите кърпичките и втори път. С тях лесно ще отстраните петната из дома ви, особено онези от огледалата, фаянса и цокъла на паркета.

2. Почистете ютията със сол

Сигурни сме, че повечето от нас поне веднъж в живота си са се питали как да почистят захабената ютия. Ако не ви се купуват специални препарати за това, вземете няколко супени лъжици сол и я разпръснете върху мека кърпа. Разтъркайте кърпата с нагорещена ютия, докато всички петна изчезнат. След това изчакайте, докато ютията се охлади и я почистете с влажна кърпа.

3. Как да почистим филтъра на абсорбатора

Колко често почиствате филтъра над печката? Вероятно повечето от нас забравят за тази важна подробност. Но ако сте решили да станете професионалист в почистването, имаме лесен трик за това как да направите стария филтър като нов.

Имате нужда от вода, 1/2 чаша сода за хляб и голяма тава. Сипете достатъчно вода в тавата, за да се потопи филтърът. Сложете тавата на котлона, за да кипне водата и внимателно добавете содата. Сега поставете филтъра в кипящата вода и изчакайте няколко минути. След това филтърът ще е като нов.

4. Домашен препарат за почистване на фурната

Ако сте решили да бъдете по-икономични или екологични, този трик може да ви помогне да спестите доста от скъпите препарати за почистване. За да си направите свой препарат, имате нужда от 4 супени лъжици препарат за миене на съдове, 220 мл оцет, 1,2 л хладка вода и 100 мл лимонов сок.

Ще бъдете изненадани колко ефективен е този препарат.

5. Почистете пода с черен чай

Черният чай не е просто прекрасна напитка, но и перфектен почистващ препарат за вашия дървен под.

Вземете 4 чаени пакетчета и ги сварете във вода. Оставете пакетчетата във врящата вода десетина минути. Ако дървеният под е много светъл, не варете чая твърде дълго.

Препаратът е готов. Намокрете парцала с чай и започнете да бършете.

Черен чай можете да използвате и за почистването на огледала.

6. Как да почистим миялната с оцет

Всичко, от което се нуждаете, за да бъде кристално чиста миялната машина, е оцет. Той има антибактериален ефект и ви помага да премахнете петната.

Сипете 1 чаша оцет в съдомиялната машина и я включете на кратък режим. След това ще блести от чистота.

7. Как да почистим дървената дъска за рязане

Всички използваме дървени дъски за рязане, но повечето забравяме, че върху тях остават много бактерии, ако не ги почистим правилно.

За да почистите дъската, можете да използвате лимон, сода и оцет.

  • 1. Просто поръсете дъската със сода за хляб и след това я разтрийте с лимон.
  • 2. Избършете дъската за рязане с кърпа, напоена с малко оцет.

Не забравяйте да изплакнете дъската с вода.

8. Почистете микровълновата фурна без химикали.

Ще ви трябва малка чашка, 2 капки етерично масло от лимон, 2 супени лъжици вода и гъба.

Поставете етеричното масло и водата в малка чашка и я сложете в микровълновата фурна. Пуснете я за 1 минута. Отворете микровълновата фурна, напоете гъбата със стоплената течност и изтрийте петната. Така микровълновата ви ще бъде чиста и ще ухае страхотно.