Жените в Саудитска Арабия вече имат право да шофират.

Това е новината, която всички дами в страната посрещнаха с огромна радост. Кралският указ на крал Салман зарадва жените в Саудитска Арабия, но той повдигна въпроса: "Какви още забрани тегнат над жените от кралството?".

Често се твърди, че животът в Близкия изток и по-специално отношението към дамите, се променя към по-добро. Смята се, че консервативните възгледи в Саудитска Арабия отстъпват на модерните схващания, че двата пола са равни. Но дали наистина е така?

Нека проверим какви са нещата, които жените в Саудитска Арабия все още нямат право да правят.

1. Нямат право да пътуват

Да, жените в страната нямат право да напускат дома си сами. А ако им предстои пътуване, разрешението за него се получава от мъжки настойник, на когото се предават и личната карта и паспортът на жената.

2. Нямат право да общуват с мъже

Жените в Саудитска Арабия не могат да си позволят каквито и да било волности. Те имат ограничение да общуват с мъже, които са извън семейството. Дори заведенията в страната са разделени на 2 секции - семейна, която се посещава от жени, но само ако са с придружители мъже, както и секция, която се посещава само от мъже.

3. Нямат право да се омъжват

Решението за встъпване в брачен съюз не се взима от жената, а от настойник, наречен "вали". Бракът с чужденец е доста труден, тъй като е необходимо одобрение от Министерството на вътрешните работи. Ако пък жената иска да се омъжи за мъж, който не е мюсюлманин, то трудностите са толкова големи, че тези бракове са изключителна рядкост.

4. Нямат право да се обличат според волята си

Жените в Саудитска Арабия не могат да се обличат по начина, който искат. Облеклото и гримът им трябва да бъдат скромни. Когато са на публично място, те са задължени да носят дълги палта, наречени абая, върху дрехите си. През последните години дамите имат право да изберат цвета на абаята.

5. Нямат право да имат попечителство над деца

Ако семейството се разведе, жените получават право единствено да се грижат за децата си, докато момичетата навършат 9 години, а момчетата - 7.

6. Нямат право да имат банкова сметка

Днес жените в Саудитска Арабия имат право да работят няколко различни позиции, без да е необходимо мъжко разрешение. Сред длъжностите са професии като асистент на панаир или в магазин. Но дамите нямат право да имат лична банкова сметка, с която да управляват финансите си, без да имат разрешение.

7. Нямат право на здравна помощ

Независимо дали става дума за рутинен преглед или за сериозна операция, жените имат нужда от подпис на мъж роднина, за да получат здравна помощ. 

8. Нямат право на справедлив процес

Свидетелските показания на жените в Саудитска Арабия нямат същата тежест в съда, каквато имат мъжките. Интересно е и начинът, по който се разпределя наследството в семейството - жените получават само половината от това, което получават братята им.