5,25 трилиона пластмаса се носи из Световния океан, но има хора, които се опитват да променят този плашещ факт. Находчивите изобретатели са измислили машини, техники и иновации, с които да спасят океаните.

Днес искаме да ви споделим техните истории.

1. Екобетонът помага на кораловия риф

Бетонът е един от най-популярните материали на планетата, но е много вреден за морските обитатели заради химикалите, които съдържа. Една компания обаче се опитва да промени това. ECOncrete предлагат по-екологичен бетон, който освен това е и по-издръжлив.

Техните продукти съдържат много малко бетон, имат екологичен състав и дизайн. Продуктите им са специално проектирани, за да бъдат поставени във водата, без да пречат на морските обитатели – техните бетонни блокове се оказват идеални домове за малките рибки и коралите.

2. Ядивни рингове

Много морски обитатели се заклещват в пластмасовите рингове от безалкохолни напитки или бира. Други пък се опитват да ги изядат и така се нараняват. Saltwater Brewery е компания от Флорида, която не иска нейните продукти да навредят на морските животни, затова са измислили опаковки, които стават за ядене и са биоразградими.

3. Робот, който събира пластмаса

Този робот може да идентифицира малките частици пластмаса в океана и да ги улови. Изобретението е измислено от шестокласничката Анна Ду. Роботът ѝ се управлява дистанционно и използва инфрачервена светлина, за да разпознава малките частици пластмаса.

4. Кошче за боклук във водата

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Seabin Project (@seabin_project) on

Seabin Project прилича на обикновена кофа за боклук, само че се поставя във водни басейни. Неговите изобретатели са го създали с цел да обира боклуците около пристанищата. Кошчето засмуква водата и улавя пластмаса, препарати и други боклуци, а после изпуска чистата вода. Кошчето може да събере почти 2 тона боклук за един ден!

5. Роботизирана лодка, която може да засмуче 150 тона пластмаса

SeaVax е роботизирана лодка, която ще може да събира пластмаса от океана. Засега е само прототип, но нейните разработчици се надяват лодката да побира до 150 тона пластмаса. Ще бъде задвижвана от слънчева енергия и вятърни турбини, което ще я направи още по-екологична.

6. Машина, която също почиства пластмаса

Голямото тихоокеанско сметище е толкова огромно, че някой го определят като цял континент. Но дните му са преброени. Датският изобретател Боян Слат е прекарал 5 години в разработване система, която ще чисти океани и морета. Системата се казва „Уилсън“ и е оборудвана с големи тръби, които засмукват пластмаса. Системата вече работи върху тихоокеанското сметище и се смята, че ще изчисти половината от него в следващите 5 години.

7. Покритие от калций предпазва коралите

Големият бариерен риф е застрашен от слънчевите лъчи, които нагряват водата. По-топлата вода увеличава киселинността на средата, което води до обезцветяване на коралите. Учени от Мелбърнския университет и Австралийския институт по морски науки са разработили биоразградима формула, която да предпази коралите.

Веществото е изградено от калций и се пръска във водата, при което се създава покритие, което поддържа водата хладка и намалява влиянието на слънчевите лъчи.

8. Нови домове за рибите

Тези леговища за рибки са създадени от компанията ARC Marine. Те са създадени от екологични материали и имитират коралов риф, осигурявайки на множество морски обитатели подслон, храна и по-чиста среда.

Те се поставят на места, където коралите са намалели.

9. Инвитрото помага и на коралите

Австралийски учени възвръщат живота в Големия бариерен риф и в кораловите рифове на Филипините. Те използват нови методи за инвитро – взима се коралова ларва и се размножава в лабораторни условия, по-късно тези корали се поставят на засегнатите места от рифа.

10. Биоразградими пакетчета

Ooho! са ядивни пакетчета, направени от водорасли. В тях могат да се съхраняват вода, сосове и други течности. Те се разграждат във вода и могат дори да се ядат. Така че вместо да изхвърляте пластмасовото шише, след като изпиете водата, просто изяждате едно такова пакетче.