След като получи някаква информация, мозъкът рядко се замисля дали е вярна, или не. Така е и с навиците. Някои от тях са свързани с възпитанието ни, а други сме развили по естествен начин, гледайки как други го правят. А ако ви кажем, че част от тях не са правилни и нямат смисъл?

Решихме да разбием 9 мита, с които живеем от години.

Мит 1: Водата не бива да ври 2 пъти

Вярва се, че когато това стане, се появяват канцерогени. Тя става по-тежка и отделя вещества, които са отговорни за стареенето на кожата.

Противно на всички твърдения, които сме чували, учените опровергаха точно това. Водата, и без да заври, съдържа вещества като нитрати, деутерий и флуориди. Количеството им е малко и не биха ни навредили. Единственото, което трябва да проверяваме редовно е чайника за варовик. Също така не бива да пренебрегваме филтрирането на чешмяната вода.

Мит 2: Четките за масаж помагат да се отървем от целулита

Тези масажи са все по-популярни, но не помагат. Четките могат да премахнат мъртвите клетки, но и да помогнат на кожата да загуби своята еластичност и да стане суха. Традиционните методи са много по-ефективни.

Мит 3: Трябва да вдигнете телефона за по-добър обхват

Винаги когато имаме лош обхват, ръцете ни автоматично вдигат телефона във въздуха, но действа ли? Истината е, че мрежата е еднаква и няма значение. Разбира се, има някои фактори, при които дадени предмети или сгради пречат на обхвата. По-добре е да се преместите на друго място.

Мит 4: Трябва да се разтегнем преди тренировка

Има 2 типа разтягане: статично и динамично. Експерти съветват да не правим първия, защото не е подходящ за активни тренировки. Не само не се намалява риска от травми, но и прави мускулите по-слаби.

Мит 5: Не можеш да плуваш след хранене

Според стари мнения не бива да влизаме във водата поне 30 минути преди хранене. Идеята е, че след обилно ядене, кръвта ни се съсредоточва в храносмилателната система и не снабдява идеално краката, дробовете и ръцете. Това не означава, че те остават без кръв и не функционират. 

Мит 6: Не можеш да се къпеш по време на месечния цикъл

Има момичета, които се страхуват, че топлата вода ще засили кървенето, но няма доказан негативен ефект. Тя отпуска мускулите и така болката не е толкова силна. Важно е да се грижим за хигиената, не го забравяйте.

Мит 7: Хидрогелните пластири премахват бръчките

Те намаляват тъмните кръгове около очите, като охлаждат кожата, но не премахват бръчките. Не могат да достигнат до по-долните слоеве на кожата, за да се случи това. Има други начини. 

Мит 8: Не бива да пиете течности, докато се храните

Хората казват, че водата по време на хранене има негативен ефект върху храносмилането. Това е грешно. Течностите в стомаха се абсорбират много бързо. Той може да поеме храната и да я смели с помощта на стомашните сокове. Също така водата там не би реагирала с храната.

Мит 9: Няма проблем да измием пилето преди да го сготвим

Това е традиция, която се оказва, че вреди повече, отколкото да помага. Според експерти миенето му може да разпръсне из кухнята чрез пръските вредни бактерии, които не умират от водата. По-добре е да оставим на топлината да убие микробите.