Дори и детето ви да е научено да ходи само до тоалетната, то пак може да подмокря леглото нощем. Всъщност нощното напикаване е много често срещано явление при децата между 4 и 7-годишна възраст. Приблизително 15% от децата на тази възраст подмокрят леглото поне 2 пъти седмично. Така че среднощното напикаване е нещо нормално, но и достатъчно неприятно, че да искаме да го избегнем. За целта сме подбрали 9 неща, които могат да помогнат на детето ви да спре да подмокря леглото.

1. Намалете броя на напитките преди лягане

За да се предотврати препълването на пикочния мехур на детето, е важно да се контролира количеството течност, което то изпива в късния следобед и точно преди лягане. Нека детето пие достатъчно течности сутрин и около обяд, а след това количеството постепенно да намалява. Важно е и детето да отива да тоалетната точно преди да си легне. Направете го част от вечерния ритуал – например след като си измие зъбките, да отиде до тоалетната.

2. Избягвайте определени храни, които могат да раздразнят пикочния мехур

Някои определени храни могат да раздразнят пикочния мехур на децата, създавайки предпоставка за среднощно напикаване. Избягвайте храни, които са с висока киселинност, като плодови сокове, съдържащи лимон, портокал, ананас, ябълка или червена боровинка.

Избягвайте и млечните продукти като прясното и кисело мляко, защото млечните продукти ни унасят и заради тях детето може да спи по-дълбоко и да не усети кога пикочният му мехур е препълнен. Също така избягвайте напитки като горещ шоколад, чай, кола и въобще всякакви газирани напитки, които съдържат много захар и кофеин. Те също дразнят пикочния мехур.

3. Събудете детето, за да отиде до тоалетната

Препоръчваме ви да пробвате този метод само ако нищо друго не работи, защото не е особено приятен нито за вас, нито за детето.

Децата обикновено спят много дълбоко и им е трудно да се събудят дори когато им се пишка. Затова, ако нищо друго не помага, събудете детето посред нощ, за да отиде до тоалетната. Така мозъкът му ще се приучи сам да го буди през нощта, за да отиде до тоалетната, ако мехурът му е пълен.

След една седмица без инциденти спрете да будите детето и вижте дали има резултат.

4. Удвоете магнезия

Според едно изследване децата могат да страдат от нощна енуреза (т.е. напикаване) заради липса на достатъчно магнезий в диетата им. Липсата на магнезий прави нервната система по-мудна, затова детето не осъзнава, че му се ходи до тоалетната.

Не е необходимо да давате хранителни добавки на детето, просто му давайте да яде повече храни, богати на магнезий, такива са сусамът, авокадото, бананите, сьомгата, бобовите растения и тофуто.

5. Водете си дневник

Щом ситуацията се повтаря вече няколко пъти, е добре да започнете да си водите дневник, в който да записвате какво се случва през деня. С какво се е занимавало детето, с какво се е хранило, колко течности е приемало, какво е било емоционалното му състояние преди лягане. По този начин вероятно ще забележите какво предизвиква напикаването. Може би виновникът се крие в определени храни или напитки, а може би нещо друго причинява дискомфорт на детето.

6. Поговорете с детето

Поговорете с него за това как се чувства, не е задължително да говорите за нощните инциденти, а просто да го разпитате как се чувства по принцип. Ако детето е преминало през голяма промяна, например е почнало да ходи на училище, то може да е подложено на голям стрес и безпокойството да допринася за нощното напикаване. Проблемът може да премине по-бързо, ако детето се чувства сигурно и разбрано.

7. Купете аларма срещу подмокряне

Има специални аларми, които се защипват към бельото и щом усетят влага, се задействат. Алармата може и да не събуди детето, ако то спи много дълбоко, но вероятно ще събуди вас. Когато чуете алармата, събудете детето и го заведете в тоалетната. По този начин детето ще се научи да се събужда само при нужда.

8. Давайте му награди

Много е важно при възпитанието на децата да подхождаме положително и да награждаваме доброто поведение. Но не можете да награждавате детето за това, че тази нощ е останало сухо. Все пак нощното напикаване не е нещо, което детето може да контролира, и ако някоя нощ се напишка, то ще се почувства така, сякаш се е провалило и ви е разочаровало. Вместо това награждавайте и насърчавайте поведението, което може да предотврати среднощния инцидент, например:

  • За това, че пие достатъчно вода сутрин, но вечер избягва течностите.
  • За това, че си е изяло храната, богата на магнезий.
  • За това, че си е измило зъбите и след това е отишло до тоалетната.