В ежедневието ни много често изпитваме нуждата да се извиним, защото не сме покрили нечии очаквания, но в някои ситуации не е нужно да се извиняваш, защото си себе си. Отърси се от желанието да угодиш на всички околни и следвай собствения си компас.

1. За това, че си (не)амбициозна

Съвсем естествено е да стремиш към амбициозна кариера.

Твое право е да искаш равностойно заплащане спрямо колегите ти от мъжки пол и затова не бива да бъдеш наричана „кариеристка, натегачка” и други подобни. Няма причина да не бленуваш за Нобелова награда (и така да намалиш разликата в бройката между мъжете и жените носители на този приз). Можеш да започнеш собствен бизнес или да искаш повишение. Игнорирай тези, които се съмняват в теб и им покажи, че грешат.

От друга страна, напълно нормално е да нямаш грандиозни амбиции и цели. Ако си щастлива с това, което имаш в момента, не е нужно да се оправдаваш пред никого. Измервай постиженията си по своите собствени стандарти, а не по чуждите.

2. За това, че си интелигентна

Позволеното ти да си любопитна и интелигентна. Някои хора преминават през живота, без да се постараят да научат нещо или да придобият някаква мъдрост. Не е нужно да се извиняваш, че някои хора, които не знаят нищо, те смятат за всезнайка. Продължавай да се стремиш към повече знания, така ще разшириш хоризонтите си и ще опознаеш себе си и света по-добре.

3. За това, че обичаш

Спри да се извиняваш, че обичаш. Това какво, кого и как обичаш си е твоя работа, ничия друга.

4. За това, че имаш мнение

Твърде често най-гръмогласните изричат само празни думи. Ако имаш мнение, не се страхувай да го изкажеш. Не позволявай на празнодумците да окупират микрофона.

5. За това, че си тиха

Ако първоначално си плаха в някои социални ситуации и предпочиташ другите да водят комуникацията, няма нищо осъдително в това. Това си ти, не е нужно да се „излекуваш”. Следващия път, когато някой те попита защо си толкова тиха, не се чувствай длъжна да си измисляш оправдание и да се извиняваш, защото не се вписваш в социалните представи на някого.

6. За произхода си

Независимо дали си израснала в къща с една или пет бани, няма значение. Характерът, който си изградила е важен, а не произходът ти. Не позволявай на някого да те съди заради потеклото, националността или материалното състояние на родителите ти. Игнорирай такива ограничени възгледи и бъди себе си.

7. За това, че си мила

В живота всички ние имаме моменти, в които се нуждаем от помощ. Бъди по-мила към себе си, приятелите си, семейството си, непознатите около теб. Бъди положителната промяна в света.

8. За това, че си несъвършена

Приеми факта, че всички правят грешки. Ти не си единствената, която усеща, че взима неправилни избори един след друг. Перфектността не е постижима.

9. За това, че си себе си

Няма как да не бъдеш съдена за това, че си ти – на всеки се случва. Не можем да се впишем в представите на всички околни.

Следващия път, когато изпиташ нужда да се извиниш, припомни си тази статия и недей, вместо това обикни себе си, заедно с всички несъвършенства и странности.