Ревност, контрол, непрестанна вина - това са признаци на нездравословна връзка. Този вид взаимоотношения се основават на манипулация и до голяма степен са фокусирани върху предимствата само на един от партньорите.

Манипулаторите не се интересуват от това да ни обичат, а да ни накарат да ги обичаме и да отговаряме на техните нужди.

Представяме ви 8 признака, че човекът до нас не е подходящ за нас:

Грижи се за репутацията ни

Когато половинката ни съветва да се обличаме по-скромно, за да не привличаме прекалено много внимание, може да звучи като загриженост. Всъщност тя контролира външния ни вид, използвайки техниката за рационализация, покривайки страха си, че ще ви загуби или ще привлече вниманието от околните.

Помага ни при всяка трудност

Манипулаторът знае какви са слабостите ни и убеждава, че с негова помощ можем да постигнете по-голям успех. Когато това се случва непрекъснато, губим възможността да се научим как да се справяме с трудностите и ставаме зависими.

Постоянно ни пише и ни звъни

Радваме се на постоянното внимание и жестове. В даден момент забелязваме, че започваме да съобщаваме къде сме, с кого и се чувстваме виновни, че не сте отговорили на съобщенията в продължение на 5 минути. Фокусирайки се върху емоционалните ни слабости, манипулаторът ни кара да се поддаваме на абсурдни искания и изисквания.

Прави всичко за нас

Той редовно напомня, че прави всичко за нас, работи усилено и упорито, носи пари, жертва интересите си и ни кара да се чувстваме неудобно. Поддаваме се на съчувствието и сеобразяваме с неговите искания.

Взима решения вместо нас

Той ни кара да си мислим, че вземайки решение вместо нас, животът ни става по-лесен и приятен. Аргументите звучат толкова убедително, че постепенно започваме да се доверяваме на мнението му за всичко и губим гласа си.

Никога не предизвиква конфликт

Дори в най-идеалните взаимоотношения има спорове. Манипулаторът може да бъде спокоен, никога да не влиза в открит конфликт и да избягва неприятните разговори. Или стоварва вината върху нас, обвинява ни в прекомерна емоционалност и дори склонност към истерия.

Не може да живее без нас

Доволни сме, че той ни цени толкова много и иска винаги да е до нас. Докато в един момент не забележим, че се чувстваме отговорни за неговото настроение, живот и здраве. 

Прави невероятни романтични жестове на публично място

Може да изглежда, че когато някой прави предложение за брак пред голям брой хора, той е романтичен и наистина го иска. Но по-често това е просто страх от отказ и опит да ни лиши избора да кажем "Не!".

Иска да бъде целия ни живот

Той е планирал следващия уикенд, ваканцията, имената на децата, а като се замислим отдавна не сме виждали най-добрия си приятел. Трябва да напуснем работа, защото той печели достатъчно. Губим обичайната си среда и той се превръща в целия ни свят.