Любовта е важна част от живота на всеки човек. Когато срещнем някого, който успее да спечели сърцето ни, изведнъж всичко около нас ни се струва по-хубаво, проблемите не изглеждат толкова страшни и ние кипим от енергия. Въпреки че първоначалният етап от връзката е винаги свързан с пеперуди в стомаха и множество приятни емоции и усещания, по-късно любовта става доста по-сложна и ние трябва да се изправим пред първите проблеми, защото във всяка връзка ги има. Дали си струва да се бориш за връзката си? Или може би тя няма никакво бъдеще?

Ако забелязваш тези признаци, то е време да преосмислиш взаимоотношенията ви и да се запиташ дали наистина си щастлива с този човек.

1. Заедно сте заради навика

Нека бъдем честни – много хора ги е страх да прекратят връзката си, защото не искат да са отново сами. Те знаят, че не обичат човека, с когото са, и знаят, че търсят нещо различно в половинката си, но в същото време не правят нищо, за да променят живота си.

Никоя раздяла не е приятна, но ако си с някого от навик, защото ти е удобно да имаш връзка, а не защото наистина обичаш този човек, ти просто удължаваш агонията и на двамата. По-добре е да си сама, отколкото да си зле придружена.

2. Не си вярвате

Доверието е в основата на всяка връзка и ако вие си нямате доверие, връзката ви, рано или късно, просто ще приключи. Имай предвид, че болезнената ревност не е признак на любов, а показва чувство за малоценност и може да бъде опасна. Ако пък усещаш, че половинката ти крие аспекти от живота си или е потаен за проблемите си, опитай да поговориш с него. Ако обаче това не помогне, ще трябва да си кажете сбогом.

3. Само един от вас полага усилия

За поддържането на дълготрайна връзка трябва да работят и двамата. Ако той не се старае заради теб или пък ти си правиш каквото си искаш, няма смисъл да си губите времето.

4. Имате различна представа за бъдещето

Ако един от двама ви не включва другия в бъдещите си планове, то защо изобщо сте заедно? Разбираемо е, ако излизате отскоро или сте твърде млади, но ако имате сериозна връзка и не мислите за общо бъдеще, то е време да обмислите бъдещата ви раздяла. Ще ви е много трудно да останете заедно, ако единият от двамата вече е готов да се задоми и иска да има деца скоро, а другият планира 5-годишно пътуване по света.

5. Не сте равнопоставени и единият винаги се налага

Е, кой не обича да командва парада? Нормално е, но в същото време и двамата трябва да знаете, че любовта изисква компромиси и в нея няма място за голямото его на някого. Ако единият постоянно се налага, обижда другия, подценява го, дори го унижава на обществени места и пред приятелите му, то няма как във връзката ви да има щастие. Ако той не се отнася с уважение към теб, тръгни си – нямаш нужда от такъв мъж.

6. Трудните моменти са твърде трудни

Както казахме, във всяка връзка има проблеми и сълзи. Важно е как се справяте с проблемите и дали търсите компромиси. Ако често се карате, опитайте се да станете по-добри слушатели, вместо да се нападате един друг. Ако обаче само ти полагаш усилия, за да намалиш споровете, то е ясно, че връзката ви няма бъдеще. Щом се карате толкова много сега, просто си представи какво ще бъде след 20 години...

7. Опитвате се да се променяте един друг

Често ли се опитваш да промениш нещо в партньора си? Може би той прилага същата тактика и върху теб? Има ли физически характеристики и черти от характера, които просто не можеш да приемеш? Ако отговорът ти е „да“, то е време да си поговорите за бъдещето. Естествено, всеки трябва да е склонен на някакви компромиси и на малки промени, за да просъществува връзката ви, но характерът на един човек не може да се промени. Ако си мислиш, че гаджето ти не е достатъчно добро за теб, намери си друго, вместо да се опитваш да го променяш. Ако пък усещаш, че не можеш да бъдеш себе си покрай твоята половинка, то не сте един за друг.

8. Нямате общи интереси

За какво си говорите най-често? За времето? За вечерята? Какво трябва да купите от супермаркета? За ремонта на банята? Чувствате ли скука, когато сте заедно? Постоянно ли излизате с общи приятели, за да не се налага да оставате насаме? Ако усещате, че няма какво да си кажете, трябва да поработите върху връзката си. Ако някого не е било така, то вероятно можете да събудите предишната страст. Просто намерете общи интереси – запишете се на курс за готвене по двойки, спортувайте заедно, ходете по-често на екскурзии. Опитайте се да намерите нещо, което да върне искрата във връзката ви. Ако обаче не се получава или единият няма желание да си мръдне пръста, то едва ли връзката ви има бъдеще, защото вие сте по-скоро съквартиранти, които не си говорят, отколкото двама влюбени.

9. Не се виждате често и постоянно си намирате оправдания

Вече не искаш да се виждате толкова често като преди, затова измисляш какви ли не доводи, за да останеш сама или за да се видиш с приятелките ти. А може би когато го поканиш някъде, той е все уморен/зает/болен?Ако се срещате все по-рядко, може би вече усещате, че не сте един за друг. Трябва да кажем, че е нормално след първоначалния етап, в който сте като залепени, да поразредите срещите и понякога да искаш да останеш само, но ако се радваш, че днес няма да се видите, то нещо със сигурност не е наред.