Не можем винаги да намерим достатъчно време, за да правим упражнения през деня, особено когато имаме много работа. Но можем да направим някои малки неща, когато имаме дори малко свободно време.

Най-важното за упражненията, които сме избрали е, че трябва да се правят редовно. Може да ги правиш по всяко време, но за да получиш реални и забележими резултати, трябва е поне веднъж на ден. Ето и на кои ти предлагаме да наблегнеш:

1. Масаж на челото против бръчки

Постави лакътя на бюрото си и обърни дланта си към челото. Постави челото си в края на дланта и отпусни врата. Направи кръгови движения, натисни малко и премести дланта от веждите към линията на косата си. Повтори масажните движения, за да покриеш цялата повърхност на челото. Винаги се движи от веждите към линията на косата, а не обратното.

Идеално време: по време на работния ден

2. Стисни юмруци, за да запазиш ръцете и вените млади и здрави

За да поддържаш вените си здрави и да увеличиш еластичността им, прави това упражнение няколко пъти на ден. Ще откриеш, че вените ти ще бъдат по-малко забележими с течение на времето. Стисни юмруците си и ги отпусни, без да отпускаш мускулите. Прави го 20 пъти, 3-4 пъти на ден.

Идеално време: през деня

3. Вибро-гимнастика

За да помогнеш на лимфата да циркулира правилно (което ще те отърве от подуването и многото течности в тялото), ще подобри кръвообращението и ще се чувстваш свежа сутрин, може да правиш тези прости упражнения. Тази т. нар. вибро-гимнастика, проектирана от Александър Александрович Микулин, е всъщност малки скокове. Повдигни петите на около 1 см от земята (няма нужда да се качваш по-високо). След това ги спусни обратно на пода, без много сила. Може би искаш да държиш зъбите си притиснати, за да намалиш неприятното усещане от вибрациите в главата си. Направи това около 100 пъти, най-добре без обувки.

Идеално време: сутрин в банята или след като си се изкачвала дълго време

4. Използване на вратата за подобряване на стойката

Това упражнение за разтягане е чудесно за възрастни и деца. То помага да поставиш лопатките на правилното място, да поддържаш правилното положение на рамото, да отвориш гръдния кош и прави мускулите на гърба по-силни. Застани на прага и задръж стените на вратата на нивото на кръста си, след това се наведи напред. Остани в тази позиция за 10-20 секунди. Мускулите на гърба трябва да бъдат включени активно и лопатките да са огънати, за да изтласкват раменете от нивото на ушите. Върни се в изходната позиция. Може да правиш това упражнение няколко пъти на ден, увеличавайки времето, в което оставаш в позицията. Колкото по-високо са ръцете, толкова повече мускулите работят. Може да го промениш въз основа на това как се чувстваш. Има и алтернативен начин - постави ръцете си отстрани на вратата и направи крачка напред. След това се наведи напред и задръж.

Идеално време: сутрин и вечер по пътя към или излизайки от банята

5. Мини-упражнения за тонизиране на дупето

Увери се, че ще раздвижиш бедрата, дори ако не ходиш на фитнес. Стегни и отпусни мускулите на бедрата си за 20 секунди, прекъсни за 10 секунди и повтори. Направи това 5 пъти. Напрегни бедрата си при ходене. Когато правиш стъпка с десния крак, напрегни дясната седалищна част и обратно. 30 стъпки за упражнението, 30 стъпки почивка. Повтори 5 пъти.

Идеално време: през деня

6. Вибрация на краката за предотвратяване на разширени вени

Много упражнения, предназначени да предотвратят разширени вени, трябва да се правят с краката нагоре. Самата позиция те кара да се чувстваш спокойна и помага да се предотврати подуването. Легни на пода или на дивана и постави краката си на стената. Остани за около 1 минута в това положение, като движиш върха на краката нагоре и надолу. След това направи вибрации в краката си, като ги разклатиш напред и назад за 2 минути.

Идеално време: вечер, точно преди лягане

7. Обърни главата си, за да отпуснеш мускулите на врата

Това просто упражнение може да облекчи напрежението във врата и да подобри цвета на лицето, което зависи от циркулацията на кръвта и лимфната течност. Също така няма да изглеждаш чудесно, ако имаш мускулни спазми. Мускулите могат да се отпуснат чрез серия от упражнения. Масажирай задната част на врата, започвайки от основата на му до главата. След това, седнала или изправена с изправен гръб, бавно завърти главата си настрани, а след това на другата страна, като се опитваш да усетиш разтягане на мускулите на врата. Повтори 20 пъти.

Идеално време: по време на работния ден

8. „Мини вакуум“

Това упражнение трябва да се прави сутрин преди закуска. Въпреки това, може да го правиш и през деня, но трябва да знаеш, че може да бъде опасно, ако е веднага след хранене. Седни или стой изправена с изправен гръб, вдишвай и издишвай и задръж дъха си с максимално прибран корем. Остани в тази позиция 10-15 секунди и повтори 5 пъти.

Идеално време: през деня, не по-малко от час след хранене

9. Против целулит

Освен кръвообращението, мускулната работа и повишаването на метаболизма на тялото, това упражнение стимулира функцията на стомаха, което е чудесно за премахване на токсините. Седни на пода, върху неплъзгаща се повърхност. Издърпай десния крак и бедрото от пода и ги премести напред. След това смени краката си, движейки се назад и напред в ходещо движение. Направи поне 30 стъпки.

Идеално време: сутрин и вечер