Да знаете какво да кажете е важно, но по-важно е да знаете кога да държите устата си затворена. Следващия път, когато почувствате, че трябва да отговорите на някого, особено ако сте ядосани, си спомнете думите на известния суфистки поет Руми: „Колкото по-тихи оставате, толкова повече ще можете да чуете.“ Да слушате повече и по-добре не е предизвикало напрежение, за разлика от говоренето, когато просто трябва да не го правите.

Подготвихме списък за вас, за да ви помогнем да знаете кога и как да замълчите, в случай че не сте сигурни.

1. Ако това ще влуди другия човек

По време на спор тишината ще ви помогне да слушате внимателно и ще разберете, че вашият партньор в разговора в крайна сметка ще се измори като говори. В ситуация, в която е необходимо да дадете отзиви за някого или за случай, който не ви харесва, си дайте 5 секунди, за да съберете мислите си преди да коментирате. Можете да опитате с утвърждение, а не с възражение. Например, ако някой ви каже колко зле изглежда косата му днес и вие също се съгласявате, не е нужно да лъжете. Можете да отговорите с нещо за това колко е трудно да поддържате косата да изглежда добре, когато навън е горещо или студено. Показването на съпричастност ще предотврати евентуални конфликти.

2. Ако ще влуди вас още повече

Провокирате себе си повече отколкото си мислите, а гневът все още не решава проблеми. Може да имате право да сте ядосани, но опитите да говорите, докато сте в това настроение, само ще вбесят другия човек, създавайки примка за гняв. Когато разговорът е безсмислен, по-добре е да го приключите. Това важи и когато се опитвате да говорите с някого, който не е или не желае да разбере мнението ви. Няма да го научите на нещо ново и няма да мисли, че сте права накрая. Насочете се към по-полезни разговори.

3. Ако искате да поправите нечия грешка

Дори ако единственото ви намерение е да помогнете, не поправяйте никого, особено ако не го познавате много добре. Оставянето на грешки такива, каквито са, е за предпочитане пред това да изглеждате умни.

4. Ако ще обидите някого

Може да мислите, че никой не би казал нещо, за да обиди умишлено друг човек, но това не е вярно. Без дори да забелязваме, от време на време го правим, за да направим силен ход или от ревност. Той става най-вече чрез сарказъм, но това не го прави по-малко обидно. Мълчанието е силен отговор и ще ви накара да изглеждате по-добре от собствения ви опит да се представите в страхотна светлина.

5. Ако говорите само за да говорите

Първото правило за говорене е да не говорим само за да кажем нещо. Ако думите ви няма да допринесат за повода, можете да ги запазите за друг път. Може да срещнете подобно поведение на говорене в училище и на работа. Например: когато срещата е почти приключила, може да се появи случаен въпрос, понякога от това, че човекът се опитва да ви се хареса или от свръхентусиазъм. Всеки мрази такъв тип хора. Не бъдете такива.

6. Ако това намесва някой друг в разговора

Да знаете тайните на приятеля си ще ви направи по-близки до тях, освен ако не включите трето лице. Може да се окаже непреодолимо да задържите определена информация. Въпреки това не бива да го правите за себе си. Ако ви се струва като клюка, вероятно е така и сте длъжни да държите езика зад зъбите си. Освен това не бива да полагате тежестта да знаете твърде много на трето лице, дори и да кажете първо: „Ще ти кажа нещо, но не може да казваш на никой друг“.

7. Ако другият човек се опитва да ви тормози

Ако също не си падате по кавгите (надяваме се), не се опитвайте да общувате с него. Такива хора живеят, за да говорят зад гърба и каквото и да кажете, това ще доведе до повече тормоз. Те просто не издържат на мълчание. Можете да убиете забележките им с любезност, като използвате мълчанието в своя полза. Може да искате да ги научите на маниери, като говорите, но няма да се получи. Имайте предвид собственото си психично здраве и се откажете да се забърквате с тях.

8. Ако има ситуация с „мълчаливо“ лечение

Това е едно от най-старите психологически наказания. Жизненоважно е да разберете причината за мълчанието като отношение. За някои хора, които имат проблеми с комуникацията, това може да се използва за изясняване на нещата. Но в ръцете на емоционален насилник се превръща в опасно оръжие, особено в близки отношения. Изследванията показват, че в такава ситуация се задейства частта от мозъка, която открива физическа болка. Затова „лечението с мълчание“ всъщност боли. След като се опитате да говорите за проблемите си и да направите смирено предложение, то трябва да приключи. Ако продължи, също трябва да го игнорирате, независимо колко болезнено може да бъде. Това пасивно агресивно поведение не може да бъде разрешено чрез едностранна комуникация. Лишете го от вниманието, което търси и не казвайте нито дума. Ако и двамата не можете да се възползвате от взаимни съвети, потърсете помощ и оставете тази токсична връзка зад себе си.

9. Ако ще навреди на нечии чувства

Особено важно е да избягвате да коментирате неизбежни факти за някого. Няма начин да знаете доколко вашите забележки ще навредят на другия човек, като се има предвид, че всички сме предизвикани от различни неща. Просто е - ако нямате нещо хубаво, което да кажете, изобщо не казвайте нищо. Можете да го считате за резултат, ако докоснете болезнена тема, но наистина ли искате да го направите? Винаги обмислете бъдещето на връзката си с познатите си и поемете дълбоко въздух, вместо да говорите.

Кога за последен път се оказахте в ситуация, за която бихте могли да използвате тези трикове?