Айфеловата кула е един от най-емблематичните паметници на френската архитектура. Тя се посещава от милиони туристи всяка година и е най-популярният символ на Франция, признат в целия свят. Но кулата привлича не само туристи. Тук са станали 349 самоубийства, извършени по време на Първата световна война, кулата е била използвана като станция за прихващане на вражески съобщения. А ето и още малко известни факти за знаменитата Айфелова кула...

  • Айфеловата кула е построена през 1889 г. от инженера и строител на мостове Александър Густав Айфел по случай честването на 100-годишнината от Френската революция. Изграждането й отнема две години, два месеца и пет дни. Творческият проект на Айфел е посрещнат с враждебност, а културните дейци са искали да разрушат съоръжението, защото го намирали за грозно и безвкусно. Те събират подписи под документа, в който се посочва: ". В следващите години ние ще трябва да гледаме отвратителната сянка на омразната колона от желязо и винтове, която ще се извисява над града като мастилено петно. "

  • От откриването си досега кулата е посетена от над 250 милиона туристи или близо 7 милиона всяка година, 75% от тях - чужденци. Това е най-посещаваният архитектурен паметник в света.
  • За да бъде защитена от корозия, кулата се боядисва на всеки 7 години, за това са нужни 60 тона боя. Нощем на кулата светят 20 000 лампички.

  • Френската армия използвала Айфеловата кула като безжична станция за прихващане на вражеските съобщения от Берлин по време на Втората световна война. През 1917 г. разкрили кода на известната шпионка Мата Хари, което направило възможно нейното задържане, обвинение в шпионаж, осъждане и екзекутиране.
  • По време на Втората световна война нацистите не успели да пленят Айфеловата кула. Когато Хитлер влязъл в Париж през 1940 г., французите повредили асансьора. В резултат на това германците не могли да стигнат до върха на кулата и да окачат своя флаг.

  • Търсачите на силни усещания винаги са използвали кулата, за да изпълняват лудите си трикове, които понякога завършват трагично. Авиаторът Леон Коло се опитал да прелети със самолет между опорните колони на кулата, но се закачил и се разбил. Шивачът Франц Райхел скочил от първо ниво (63 метра) с наметало-парашут - собствен дизайн. Парашутът не се отворил и изобретателят загинал.

  • 300-метровата кула често е привличала самоубийци, по-голямата част от инцидентите са извършени тук. Може би затова Франция се е превърнала в страната с най-високия процент на самоубийства: 17,5 самоубийци на 1000 души. Ето защо, специалните служби, постоянно следят посетителите на Айфеловата кула. Един от опитите за самоубийство се разказва като легенда: представя се като история за жена, която скочила от кулата и се приземила на покрива на кола, собственикът на която по-късно станал неин съпруг.

Ако все още не сте посетили това забележително място, то побързайте и се възползвайте от най-изгодните оферти тук.