Всички изпитваме обстоятелства, които ни карат да искаме да обвиняваме другите, някакъв бог, живота или каквото и да било - всеки, освен себе си.

Имаме трудни отношения и е тяхна вина, ако не сме в състояние да се свържем с тях. Животът ни удря лошо и това е лоша карма. Опашката е досадно дълга и обвиняваме персонала, че не е достатъчно ефективен. Последната ни публикация в Инстаграм получава по-малко харесвания, така че трябва да са променили алгоритъма отново.

Дръжте се отговорни

Въпреки че е важно да се обърнете към себе си и просто да приемете факта, че понякога нещата не вървят по начина, по който сте очаквали, също трябва да се държите под отговорност и да поемате отговорност за собствения си живот.

Вие сте отговорни за вашите взаимоотношения, за вашата "лоша карма", за това, че оставяте дългата опашка да ви дразни, за това, че не получавате вниманието в социалните мрежи, което искате.

Защото ако не носите отговорност, няма да се грижите за проблемите си. И ако не го правите вие, тогава кой?

След като разберете напълно това, можете да решите да предприемете действия, за да поправите онова, което трябва да бъде поправено, или да го пуснете и да продължите напред, не от място на гняв, а от място на смирение.

Понякога не можете да направите много, за да промените обстоятелствата, но това, което можете да направите, е да промените начина, по който възприемате нещата и чувствата си към тях.

Без значение от всичко, винаги можете да решите отношението си към живота. Така че по някакъв начин винаги го контролирате.

Това, че сте заседнали, никога не е ваша вина, но да се „отлепите“ винаги е ваша отговорност.

Защо обвиняваме другите

Вината е много често срещано устройство за избягване на отговорността и предпазване от болката, като насочваме пръста си към други хора.

Но облекчението, което може да почувстваме, е само временно, тъй като това ни пречи активно да намерим решения на проблемите си.

Както веднъж будисткият монах Аджан Чах каза: „Обвиняването на някой друг за вашето страдание е като удряне по главата и чесане по дупето. Така че сега имате две спънки на цената на една."

И ето ни отново, драскаме същата стара дупка, обвиняваме някой, който е сгрешил някоя по-голяма сила или изобщо обществото, ако нещата не се окажат по начина, по който искаме, когато всичко, което е необходимо, е мъничък превключвател в нашия начин на мислене.

Как поемаме отговорност

Обвиняването не работи. То води до неизбежно страдание.

Проектирайки отговорности навън, оставяме себе си безсилни. Ако никога не се чувстваме отговорни, не предприемаме действия за промяна на нещата, които са под нашия контрол.

Така нежеланите обстоятелства продължават и цикълът на безсилие продължава.

Когато осъзнаем, че соченето с пръст не помага, естествено е да прехвърлим вината върху себе си. Това обаче просто ни кара да се чувстваме некомпетентни и вреди на самочувствието ни в дългосрочен план. Това не е устойчиво и не е здравословно.

Идеята тук е просто да се откажем от думата „вина“, да освободим всяка негативност в нея и просто да поемем своята отговорност и да приемем ситуацията такава, каквато е. Това ни дава сили да продължим напред.

Поемайки честна, смирена отговорност, прекъсваме цикъла на вината и осъзнаваме, че само ние можем да променим ситуацията, защото това е нашата ситуация.

Следващия път, когато сте заседнали в несигурност, не забравяйте, че сте мощна сила на природата и че тя ще отмине, докато поемете пълната отговорност за нея.

Защото по този начин ставате по-силни и вървите напред - като поемете пълна отговорност за собствения си живот.

Това, че сте заседнали, никога не е ваша вина, но да продължите напред винаги е ваша отговорност.