Всички искаме децата ни да бъдат щастливи и да успеят в живота, но в същото време искаме да ги предпазим от всичко лошо на света. Постъпвайки го този начин, ние не им даваме някои ценни уроци.

Позволявали ли сте на детето ви да спечели някоя игра само защото сте се страхували да нараните чувствата му? Или просто за да го зарадвате? Възрастните често позволяваме на децата да ни победят в някоя игра, но по този начин ги дърпаме назад.

Не губете нарочно, за да зарадвате детето си, а го подгответе за конкуренцията, която ще срещне в реалността:

1. Играйте на неговото ниво

Децата много лесно могат да познаят кога им позволявате да спечелят и, честно казано, не им става приятно. По този начин победата им няма да е толкова сладка или ще решат, че те са толкова зле, че могат да спечелят само ако вие загубите нарочно. Когато се съревновавате с детето си, не бъдете толкова нахъсани, както когато играете с друг възрастен, а се опитайте да играете на неговото ниво, но без да губите нарочно.

2. Победете го

Никой не обича да губи, но ако губите нарочно, правите лоша услуга на детето си. Според едно проучване децата, които печелят по такъв начин и си „извоюват“ илюзорен успех, са по-малко способни да анализират действията си и съответно не търпят критика и пренебрегват чуждите съвети. Те просто си мислят, че винаги са прави.

3. Поговорете за загубата

Част от живота е да се учим от грешките си, за да не ги допускаме втори път. Нормално е детето да изпитва раздразнение, гняв или тъга, ако се провали в нещо – позволете му да преживее тези емоции и да се научи да се справя само с тях. Кажете му, че винаги има следващ път и може би следващия път ще спечели.

4. Насърчете го да разсъждава върху станалото

Понякога отговорите в живота не са толкова очевидни като отговорите на тестовете в училище, а трябва да опитваме, да грешим, да опитваме отново и отново, докато налучкаме верния отговор. Ако детето се провали в нещо за първи път, вместо да му казвате какво трябва да направи, попитайте го какво според него може да подобри, за да спечели следващия път. Ако детето само измисли решението на проблема, то ще научи урока много по-добре.

5. Похвалете го за старанието

Припомнете на детето, че какъвто и да е резултатът накрая, то винаги трябва да дава най-добро от себе си. И старанието му също е достойно за похвала, а вместо да се сърди, че е загубило, то трябва да си извлече поука и да приложи наученото следващия път, когато играете.

6. Научете го да печели и губи с достойнство

Ако позволите на детето да се присмива на останалите или да се перчи с победата си, също не го учите на нещо хубаво. Чувството от победата е невероятно, но детето трябва да прояви и малко скромност и такт към губещите, защото един ден ще е на тяхно място. Никой не обича самохвалковците, но и хората, които не умеят да губят, не са много добра компания.

Научете детето да дава всичко от себе си, но и го научете, че радостта от самата игра понякога е достатъчна победа.

7. Радвайте се на истинските победи

Когато детето спечели или си е научило урока от минали грешки, похвалете го. Когато празнувате значимите победи, детето ще започне по-добре да осъзнава какво се изисква, за да спечели, и ще знае, че победата невинаги идва лесно.

И така, колкото и да ви е жал, понякога трябва да оставите детето да загуби. Така ще го научите на основни качества, нужни за успеха в живота.