Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова! Аз съм на 28 години, имам връзка от 3 години с едно страхотно момче. Проблемът е, че той живее в София, а аз в Бургас. Всяка седмица пътуваме за уикенда, за да сме заедно. Разбираме се, обичаме се, връзката ни е чудесна, но това пътуване много ми тежи, понякога го ревнувам, не знам докога ще издържа така да сме разделени от цялото това разстояние. Посъветвайте ме какво да правя.

Е.

Здравейте, Е.!

Темата, по която ми пишете, е много актуална през последните години. Много хора имат връзка от разстояние и всички свързани с това проблеми и въпроси. В нашето глобално общество често хората поддържат връзката си, дори когато живеят и работят в различни държави и даже континенти. И друг път съм писала, че няма общовалидни за всички правила за любовта и за това как да сме във връзка. По-скоро „правилата”, ако мога така да се изразя, се създават, напасват се между двамата във всяка връзка. Подчертавам ДВАМАТА, защото напоследък доста често работя с проблеми във връзки, в които обикновено единият налага неговите правила като „по-правилни”, а другият просто се съгласява, примирява се с това, но трупа огорчение и недоволство.
Когато говорим за връзките от разстояние, е добре да осъзнаваме, че всяка такава връзка не би съществувала, ако и двамата в двойката не са съгласни с това. От това, което пишете, става ясно, че връзката с Вашия приятел е от три години и до този момент Вие успешно се справяте с разстоянията. Разбирам също, че се е натрупала умора от пътуванията. Като цяло в това, което чета в писмото Ви, не виждам да имате проблем в самата връзка. Така ли е или има нещо, което Ви безпокои, но което не дописвате докрай? Пишете, че понякога ревнувате и си мисля, че може би това е в основата на Вашето безпокойство. Дали го осъзнаваме или не, но в основата на всяка връзка е ДОВЕРИЕТО. Дали ще сме всеки ден заедно, дали ще се виждаме веднъж седмично, месечно, годишно, ако нямаме доверие един в друг, ако не усещаме и не даваме свобода, дори обвързани и посветени на другия, то ние наистина ще страдаме.

Мила Е., трудно е да се даде съвет в такава ситуация. На първо четене излизат много варианти, например: Вие да се преместите в София; той да се премести в Бургас; и двамата заедно да се преместите в друг град; да се виждате по-рядко… и т. н. Сигурна съм, че за тези три години сте обсъждали много варианти, не само тези, които аз описвам. Също така съм сигурна, че и двамата имате достатъчно аргументи ситуацията да се запази такава, каквато е. Когато двама души се обичат, държат на връзката си и искат да са заедно, разстоянието няма никакво значение, но след като сте решила да ми пишете и да потърсите съвет от мен, аз мисля, че нещо във Вас се е променило в отношението към приятеля Ви и връзката с него и това няма нищо общо с разстоянието между Вас. Пишете, че го обичате и аз Ви вярвам, но дали все още му имате доверие, дали имате доверие на себе си, дали няма фактори, които Ви разколебават по отношение на него, а може би по-скоро сте изгубила вяра, че нещо ще се промени и наистина сте просто уморена от постоянните пътувания. Най-важното според мен е да не бързате да вземате окончателни и емоционални решения за връзката Ви. Препоръчвам Ви да си починете. Също така Ви препоръчвам да заминете заедно с приятеля си за няколко дни, поне за седмица. Да се откъснете от обичайната ситуация, да прекарате заедно време, да преживеете и усетите чувствата си без обичайния стрес на пътуванията между двата града и дългата раздяла. Можете докато сте заедно да обсъдите темите, които Ви притесняват, да изясните това, което Ви тревожи, а кой знае – може и да намерите нови решения за Вас като двойка. Също така смятам, че във Вас има много въпроси, може би даже страхове, относно самата Вас и бъдещето Ви, на които е добре да потърсите своите отговори вътре в себе си, за да сте готова за съвместните решения, които Ви предстоят с Вашия приятел.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук