Колкото хора - толкова и… диети. Днес ще ви срещнем с една малко по-различна методика за отслабване на тялото и оздравяване на организма, която успя да спечели симпатиите на солидно количество звезди дами. Този тип хранене, познато като Алкална диета обещава не само стройна фигура, но и отлично настроение.

Фастфуд, полуфабрикати, месо, захар, сол, кафе, алкохол… Менюто на мнозина е просто немислимо без тези храни и напитки. Това, обаче, означава, че почти сигурно нивото на киселинност в организма на тези хора е повишено.

Ако и вие сте сред тях и често се оплаквате от постоянна умора, имате проблеми с храносмилането, лесно ставате раздразнителни или гневни, теглото и ви е над желаното, а кожата на лицето дехидратирана и вяла - алкалната диета е точно за вас.

Достатъчно е да преразгледате хранителните си навици и да вземете пример от звездните дами, които държат да спрат часовника на времето и да избегнат всеки потенциален “букет” от хронични заболявания.

Сред знаменитостите, които разчитат на този тип хранене, са Гуинет Полтроу, която не крие, че хранителният ѝ режим е “80% алкален” и Кирстен Дънст, която също открито признава, че е на алкална диета. Дженифър Анистън се бори с повишената киселинност, като ежедневно консумира подмладяващ алкален коктейл, а Миранда Кер пие единствено вода, която е предварително пречистена със специален алкален филтър.

Виктория Бекъм е друга звездна дама, която успява да запази прекрасната си фигура - дори след раждането на четири деца - благодарение на алкалната диета.

Доказано е, че напоследък нивото на Ph в организма на съвременния човек бавно, но сигурно спада. Резултатът е повишена киселинност. Тя се причинява основно от три неща. Заседналият начин на живот, лишен от достатъчното и тъй необходимо движение, неправилно хранене и бичът на века, който обобщаваме с думата - стрес.

Всичко това води до така нареченото окисляване на организма. И ако е почти невъзможно да се предпазим от емоционалните натоварвания, то имаме пълен контрол над хранителните си навици. Ето защо, за да се чувстваме добре, в този бързо променящ се свят, диетолозите препоръчват да се придържаме към хранителен режим, повишаващ нивото на Ph.

Намаляването на нивото на киселинност на организма води до дълъг списък от последствия като: отслабване на имунитета, запушване на кръвоносните съдовете и проблеми със сърцето, износване на ставите и остеопороза, отслабване на зъбния емайл, хронична умора, мускулни болки, хормонални проблеми и безсъние.

Каква е същността на алкалната диета?

Отговорът е по-лесен, отколкото предполагате, и се съдържа в едно изречение - в точното разделение на храните на киселинообразуващи и алкални. Консумацията на първите трябва да се сведе до минимум, като се набляга максимално на храните от втората, алкалната група.

В киселинната “рискова група” попадат месото, яйцата, млечните продукти, кравето масло, захарта, солта, чая, кафето, зърнените и бобови храни, ядките и алкохолът.

Докато към алкалните продукти се отнасят плодовете, зеленолистните зеленчуци и гъбите, като в идеалния случай, те трябва да съставляват поне 70% от менюто ви.

И, според холистичната медицина, оптималният прием на хранителни вещества, е добре да съдържа 70% алкална храна и едва 30% киселинна.

Създател на алкалната диета е американският биохимик, диетолог и натуропат - д-р Робърт О. Йънг. В бестселъра си “pH чудото: Балансирай диетата си, върни си здравето”, авторът твърди, че, ако се придържате към нискокиселинния режим на хранене, ще бъдете изпълнени с енергия и добро настроение, кожата ви ще започне засияе и ще постигнете идеалната фигура.

Пет некисели правила

Към алкалните "суперхрани" диетолозите отнасят динята, пъпеша, авокадото, аспержите, водораслите, стафидите, морковите, както и чесън, който се препоръчва да се яде колкото се може по-често!

Огромна роля играе термичната обработка на храната. Полезният спанак, например, става киселинообразуващ след задушаване, а това означава, че влиза в “лошия списък”. Ето защо е важно да се консумира единствено суров.

Въпреки, че зърнените храни са високо киселинни, диетолозите не съветват напълно да ги изключите от менюто си. Въпреки това, се препоръчва да ограничите консумацията на зърнени продукти и хлебни изделия до максимума от 3 пъти седмично.

Не по-често от три-четири пъти седмично е позволено да включите в менюто си риба, като, според предпочитанията си, можете да я замените с постно говеждо, телешко, пилешко или пуешко месо.

И най-вече - консумирайте повече лимони! Киселият плод прекрасно нормализира киселинно-алкалния баланс на организма, отлично почиства черния дроб и спомага за повишаването на имунитета.

Така че - доброто старо правило да започвате деня си с топла чаша вода, гарнирана с лимонов сок, вместо с кафе, е напълно в сила при алкалния режим на хранене.