Какъв празник почита православната църква на 30-ти ноември? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 30-ти ноември.

На 30-ти ноември православната църква почита паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани.

Той е първият от 120-те апостоли, брат на Свети Петър и християнски проповедник.

Според легендата той жадувал за Божествената истината и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици.

В България празникът се нарича още (Андрѐювден, Андрѐя, Ендрѝн, Едрѐй, Ъдрѐй, Дрѐйовден, Едрѐвдън, Мѐчкинден).

Вярва се, че светията е покровител и заповедник на мечката. Разказва се, че мечка изяла вола, с който Свети Андрей обработвал нивата си. Но той уловил животното и го впрегнал в ралото. Вярва се, че той е повелител на дивите животни и де явява пред хората, яхнал мачка, за да прогони зимата и дългите нощи.

Поверия и традиции на Андреевден

Според вярванията на този ден рано сутрин се взима от наедрялото зърно и се хвърля в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения. На този ден на почит са и младите булки. На тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, така и да пълнеят и булките с новите рожби.

В Северна България от свареното вариво (царевица) се хвърля в комина с думите: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не човеците и стоката!“. Твърди се още, че: „На Едрей ден започва да наедрява денят с по едно просено зърно“. Андреевден символизира началото на зимата и от този ден нататък денят започва да расте.

На този ден на трапезата присъстват жито, грах, боб, ечемик, леща или просо. Всички в домакинството трябва да опитат от тях, дори и домашните животни. А на сутринта сварените зърна се хвърля в комина, за да бъдат високи посевите.

На 30-ти ноември имен ден празнуват Андрей, Андриан, Андреа, Дешка, Дешо, Първанка, Първан, Пръвка, Храбрин, Храбър, Силка, Силен. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!