Начин на приготвяне
500 гр стафиди 100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно 150 гр сушени череши- нарязани на половинки 100 гр орехи нарязани 100 гр бадеми нарязани 75 гр портокалови кори, нарязани на ситно настъргана кора от 1 лимон сок от 1 лимон 4 с л портокалов сок 100 мл коняк 1 с л канела 1 с л смлян карамфил малко смлян джинджифил Всички продукти се накисват за няколко часа, най-добре за една нощ.
На другия ден: Включва се фурната на 150 гр. Застилат се с хартия за печене дъното и стените на формата. В купа се слага 350 гр масло, 3 суп. лъж. мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар. Приготвят се 350 гр брашно. Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце. Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата за печене. Отгоре се слага хартия за печене и така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с. л. ром, оставя се така 30 мин. След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.
След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. По желание може да се украси с фигурки от фондан и роял айсинг.
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук