Антибиотиците са спасявали стотици хиляди човешки животи от създаването си до днес, но в нашето съвремие все по-често се сблъскваме със силно повишаваща се резистентност към тях. Най-просто казано, резистентността означава, че антибиотикът вече не лекува ефективно бактериалната инфекция, не въздейства правилно на организма или въобще не унищожава бактериите, срещу които всъщност е създаден. В резултат на вече появилата се резистентност към даден антибиотик, много по-малко такива остават ефективни срещу определения проблем, а винаги е важно да има повече от една възможност за лечение.

Феноменът антимикробна резистентност е естествен процес, възникнал милиони години преди използването на антибиотиците от човека, споделя доц. Иван Иванов.

Доц. Иван Иванов - завеждащ Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

 

 

 

Днес обаче се е превърнал в световен проблем с огромни мащаби и последствия. Ако същата тази антимикробна резистентност продължи да нараства с настоящите темпове, то до 2050 г. тя ще вземе около 10 млн. жертви - цифра, съизмерима със смъртността от ракови заболявания към този момент, допълва притеснителните факти доц. Иванов.

Превърнала се бързо в една от десетте глобални заплахи пред човечеството, изискващи незабавна намеса и интервенции според СЗО, антимикробната резистентност е буквално бомба със закъснител.

Изключително притеснителен е и фактът, че от началото на COVID пандемията в България се наблюдава едно чувствително покачване на употребата на антибиотици (с до 30%), което нарежда страната ни на 4-то място сред всички европейски държави по употреба на антибиотици в извънболничната помощ1

Самолечението и необоснованата употреба на широкоспектърни антибиотици, освен че е опасна практика, се очаква да доведе множество проблеми и до трудно лечение на редица болести, предупреждава доц. Иванов.

Ще станем свидетели на неефективно лечение на бактериалните пневмонии, ръст на рецидивиращите инфекции от Helicobacter pylori (язвената болест), както и усложнениe при лечението на салмонелози и кампилобактериози при децата. Трудно ще е лечението в бъдеще и на сексуално предаваните инфекции като гонорея и хламидии, които до днес се лекуваха успешно.

Стряскащата статистика показва, че 59% от българите смятат, че вирусните инфекции се лекуват с антибиотици, а 43% си ги назначават сами2. Апелът на доц. Иванов към всички е да не посягат към антибиотик, който не им е изрично предписан от лекар.

Доц. Иванов е категоричен, че е нужно спешно да променим отношението си към употребата на антибиотици. Антимикробните продукти трябва да бъдат разумно използвани - само при нужда, в необходимата доза и продължителност на лечение, при доказана ефикасност след определяне на микробната чувствителност. Наблюденията на доц. Иванов се потвърждават и от лекарите в практиката.

Съветите на УНГ-специалиста

Д-р Найден Петров - специалист Уши Нос Гърло, в Медицински институт на МВР, София, има дългогодишни наблюдения върху възпалителните заболявания на горни дихателни пътища.

 

 

 

Най-честите причинители в тези случаи са вирусите и именно поради това антибиотиците не бива да бъдат използвани прибързано и без основание. Трябва да се действа умно, своевременно и щадящо организма, съветва той.

Затова в грижата за ушите, носа и гърлото д-р Петров препоръчва на пациентите си серията Колдисепт наноСилвър: капки за уши, спрей за нос и спрей за гърло. Колдисепт съдържа като активна съставка нано колоидно сребро с доказано антивирусно, антибактериално и противогъбично действие.

Заради лечебните си свойства нано среброто може да се определи като „природен антибиотик“, без нежелани странични ефекти или привикване, обяснява лекарят. Сребърните наночастици в комбинация с останалите съставки на Колдисепт осигуряват мощен защитен слой по лигавиците на носа и гърлото, благодарение на който и децата, и възрастните са надеждно предпазени от сезонните респираторни вируси.

Спреят за нос улеснява носното дишане, стимулира регенерацията на лигавиците и предотвратява усложнения и хронифициране на заболяването.

Спреят за гърло от серията Колдисепт се използва успешно при възпаление на гърлото, причинено от вирусни или бактериални инфекции, при възпалени тонзили и след премахване на сливиците. Създава защитен слой върху лигавицата на гърлото, който едновременно стимулира процеса на възстановяване и предпазва от евентуална среща с нови вируси и бактерии.

Капките за уши Колдисепт действат ефективно при възпаление на външния слухов канал, като облекчават болката, намаляват подуването и дискомфорта и създават защитен слой, ограничаващ развитието и разпространението на бактерии и гъбички. Колдисепт наноСилвър е едно модерно решение, за да спестим ненужен прием на антибиотици, убеден е УНГ специалистът.


Източници на статистическите данни за употребата на антиботици: 

1. ECDC/ESAC-NET 2021

2. Eurobarometer 445