Асцендентът в Рак дава способността да се грижим, топлотата и същността на чувството, че домът това си самия ти. Под господството на Луната (която е свързана с душата) този много специален Асцендент има способността да изразява цялата карта на духовно ниво. Много сте чувствителни към ценности, като преданост, отдаденост и покровителство. За да разберете и използвате правилно този Асцендент, вие трябва да осъзнаете разликата между чувство и емоция. Чувството притежава издръжливост, която надделява над променящите се на приливи емоции. Способността да се грижим за нещата, хората или изобщо за света е чувство, излъчващо се от душата. Ежедневните емоции, които чувствате, произтичат от променливите реакции към вашата среда.


Чувството е по-малко зависимо от средата и поради своята продължителност дава усещането за установена самоличност във вас. Емоционалната характеристика на този Асцендент изпъква само когато се идентифицирате с външната карма. Светът непрекъснато се променя - неговите състояния са по-разнообразни от промените във времето. Когато имате изгряващ Рак и се стремите да намерите себе си чрез другите, вие определено ставате сензитивни към поглъщането на отрицателна емоция. Вашият естествен инстинкт е да давате топлина, да успокоявате, уталожвате и да се грижите.

Ако подсъзнателно се идентифицирате с колективната карма, тези качества винаги се активират, когато се опитате да се почувствате по-сигурно. Така може да се почувствате потиснати и да се опитате да се фокусирате върху спомена за миналите положителни емоции, за да успокоите и уталожите емоцията, която изживявате. Въпреки това вие не осъзнавате, че емоцията никога не е била ваша. Съществува едно привличане и задържане в знака Рак, което ви прави почти като магнит за асимилиране на средата. Атмосферата буквално се залепва за вас. Тъй като тези преживявания или чувства всъщност идват от различни обективни центрове във външното съзнание, вие не се чувствате по-сигурни с тях.

Естественото интуитивно чувство може да бъде по-благоприятно за другите, отколкото за вас, ако допуснете да съчувствате на всяко преминаващо оплакване във външното съзнание. Не можете да строите за всеки един (или за някой), преди да сте положили основите на дома вътре в себе си. Идентифицирането с външните фактори може да ви накара да се вкопчите в моментната проява на сигурност у другите. С времето се появяват отчаянието, разочарованието или магията се разваля, тъй като промените в света обективно създават и пресъздават своята карма.

Този Асцендент дава нещо интимно и съкровено, така че на вас ще ви е трудно да се отчуждавате. В резултат малките обиди или липсата на обич, която може да почувствате във външната среда, лесно могат да бъдат разбрани погрешно като лично отхвърляне. И тъй като вие гледате отвън навътре, лесно може да използвате въображението си негативно и да обърнете това чувство на лично отхвърляне срещу себе си. В такива случаи може да си въобразите, че вашите нужди са останали незабелязани в един свят, който е твърде голям или твърде забързан, за да осъзнае колко много искате да бъдете част от него. Често давате на другите повече, отколкото осъзнавате. Това става, защото индивидите, които получават вашия дар, се придвижват напред в живота си, докато вие оставате вкоренени в миналото. Тази привързаност към миналите спомени съществува най-вече поради вашата идентификация с външното съзнание. Ако действате самостоятелно, може да продължите живота си със собствено темпо. Но когато се опитате да изтеглите своя център от външната карма, тогава роякът от мисли и емоции, който се променя толкова бавно, може наистина да ви накара да се придържате към вашата концепция за това, каква е била връзката ви със света, а не каква е в момента.

На пръв поглед това изглежда като парадокс, защото колективната карма се променя всяка минута. Точно в рамките на тези промени по-голямата част от световната карма се променя едва-едва. Точно този широк смисъл на залеза привлича изгряващия Рак, в случай че се опитате да запазите миналите чувства на сигурност, докато живеете извън себе си. Може да преживеете много нови емоционални начинания и свежо начало, но може никога да не установите чувството на емоционална сигурност, което търсите. Вие проявявате лоялност и отдаденост към идеи и хора, които като че ли винаги са били около вас. И докато се стараете да задържите усещането си за едно световно семейство чрез единство, което ви кара да се чувствате добре, вашата психична възприемчивост бива отклонена от централния фокус, който се опитвате да установите.

Една от най-големите радости в живота е да даваш, да се грижиш или да преживееш раждането, растежа и разцъфтяването на това, което е било дадено. Когато вашата идентичност е вкоренена във външното съзнание, вие не можете да преживеете тези чувства. Вместо това вашият начин на живот е резултат от една напрегната суматоха или обективна емоция, която продължава да отнема основата под вас. Колкото повече се опитвате да се обезопасите, толкова повече поглъщате и задържате маловажни емоции, които, тъй като нямат център във вас (и произтичат от всичко, което няма лично отношение към вашия живот), са разпилени и във всеки момент ви дърпат в различни посоки. Така вие преживявате много емоционални крайности, които ви разстройват.

При тези обстоятелства вашата естествена способност да задържате неща, преживявания и хора действа срещу вас. Вие се обременявате и въпреки че се опитвате да намерите сили да понесете този товар, продължавате да поглъщате отново и отново крайни емоции от други източници, които накрая ще увеличат тежестта. Така вие живеете в порочен цикъл, прикрепвайки се към всяко нещо, което дава привидно емоционална сигурност. Може да се привържете към пари и хора, ако почувствате, че те са в състояние да защитят и обезпечат вашите потребности. Когато направите това, вие подсъзнателно предлагате емоционална зависимост в отплата.

По-голямата част от кармата е резултат от емоционални спомени. И тъй като Рак е толкова раним и чувствителен към емоционалните спомени, вие лесно може да абсорбирате кармата на другите, без дори да го осъзнаете. Когато се опитате да намерите вашата лична сигурност в място извън вас, вие сте склонни да създадете и пресъздадете проблемите на другите в рамките на собствената ви сфера.

Когато вашата идентичност е отвътре на вратата на този Асцендент в Рак, целият житейски мироглед се променя. Вие възприемате всичко чрез чувства, вместо чрез емоции. Всичко, което е отвътре, трябва да се филтрира през способността да почувствате интуитивно и инстинктивно себе си или вашата среда, преди да изразите емоция. Може да почувствате една цялост в себе си, вместо да се пресягате към целостта на другите. Вие се чувствате у дома си, когато сте в себе си и под защитата на водещите чувства, свързани с вашата душа.

Вместо да бъдете чувствителни към отрицателната емоция във външната карма, вие можете да използвате тази сензитивност, за да бъдете в синхрон с променящите се модели на природата. Разбирате ежедневните и сезонни промени на природните течения и знаете как да подхранвате красотата и хармонията, които са средства на природата. Дори може инстинктивно да разберете кои храни нарушават природния ритъм на вашата душа.

Съществува една много специална благословия при Асцендент в Рак, тъй като той символизира чудото на раждането. И независимо дали това е физическо раждане, или раждането на идея, това е първоизворът на чувството. Всичко, което е вътре във вашата душа, би могло да се прояви, ако се идентифицирате с вашите истински чувства. По този начин божествената ви природа, незасегната от външни подбуди, може да се излее през вас чрез всяко нещо, което правите.
Понякога по детски наивен, друг път прекалено предпазлив, вие сте жизненият сок на дървото; вливате своите хранителни вещества в клонките, които "разчитат" на вас. Всеки път, когато вървите срещу вашите истински чувства, ще усещате безбройните обезсърчаващи емоции на колективната карма. Но когато останете при истинските си чувства, ще откриете, че сте във връзка с най-сърдечните и най-удовлетворяващи преживявания, които предлага животът.