Това е един от най-уникалните Асценденти в зодиака. За да го разберете, спомнете си, че самото понятие Асцендент означава изгряващото Слънце сутрин. Това е надеждата на човечеството за целия ден. Ние оптимистично очакваме, че щом Слънцето изгрява, ще изгреят също нашите мечти, нашите планове и необходимостта от изява на това, което чувстваме, че се излъчва от нашата същност. Когато някой от първите шест знака на зодиака са на Асцендента, нисшата природа на човека е склонна да следва хода на изгряващото Слънце. Така поне малко нашите човешки качества подражават на естествените качества на вселената, в която живеем. Като седми знак от зодиака обаче, Везни символизира залязващото Слънце. След като човечеството се е опитало да изрази личната си индивидуалност, идва моментът, в който осъзнаваме загатванията на залеза.


Тук, при Асцендента във Везни, не съществуват надеждата или оптимистичните очаквания на изгряващото Слънце, донесени ни от деня. Вместо това ние чувстваме изтощението от положените усилия и виждаме безсмислието на опита да наложим нашата воля на другите. Когато имате изгряващи Везни, вашата личност е изградена от любов, хармония и способност да споделяте дружелюбно красотата, която чувствате. Изтънчени по природа, приветливи, дружелюбни, вие намирате външните изяви на егото като нещо, което ви отдалечава от спокойното съществуване, което имате право да изживеете. Трудно ви е да контактувате с вашето его, защото това е в разрез с природата ви, не искате да използвате егото само за себе си. Това е единственият Асцендент, при който човек може наистина да постигне състояние на себеотрицание, тъй като се стреми да бъде в по-голяма хармония с природното равновесие. Тъй като изявата на егото е изключително слаба тук, на вас ви е лесно да живеете извън себе си. Когато позволите вашата идентичност да се свърже с източниците извън Асцендента ви, преживявате един живот на крайности. Опитвайки се да почувствате хармонията и любовта в себе си (което е всъщност вашата основна природа), вие непрекъснато се опитвате да хармонизирате различните видове колективна карма, които усвоявате от заобикалящата ви среда. В резултат често сте в дисхармония със себе си и се опитвате да балансирате едно нещо с друго. Може да изпитате твърде малко от едно качество в живота, но за сметка на това да стигнете до крайност с някое друго качество, което ви дава илюзията за равновесие.

В този смисъл вие може да гледате твърде много телевизия, за да балансирате чувствата на отхвърляне, които сте поели. Или може да ядете прекалено много, ако дрехите, които сте купили, не удовлетворяват вашия изтънчен вкус за цвят и дизайн. И в двата случая разрешенията, които търсите, в крайна сметка не балансират причината, поради която ги търсите. Може да приемете една нехармонична идея по време на рутинен разговор, а след това да се отклоните на мили от своя път, за да намерите противоположната идея, която ви дава фалшиво чувство на равновесие. По този начин може да се превърнете в калейдоскоп на крайностите, без някога да почувствате или притежавате някои от идеите, които протичат покрай вас, и въпреки това да се опитвате да поддържате чувство на равновесие в един свят от противоположности. В разговор вие често ще представяте противоположната гледна точка; не непременно защото държите на нея, а защото трябва да бъдат представени и двете страни на въпроса. Природата на любовта, вместо да идва от света на противоположностите, е точното възприятие за всичко, което съществува в действителност.
 
Когато живеете извън себе си, вие не може да изпитате това. Напротив, преживявате дисхармонията на разочарованото его, което съществува в колективната карма. Вие не можете насила да изразите дисхармоничната поредица от идеи, които протичат през вас, защото не сте сигурни за вашите източници. Така чувствате голяма нерешителност и може никога да не разберете ясно природата на истината. Вместо да сте оригинални и уникални, вие сте склонни да се обърквате с идеи от втора ръка и може да не узнаете как да приложите идеите в действие.

На съзнателно ниво сключвате брак с всеки, чийто идеи ви дават чувство на спокойствие. Така неусетно формирате интимни партньорства и връзки с много хора. Намирайки у всеки индивид онова местенце, където хармонията и любовта липсват, вие се опитвате да запълните пролуката. Това ви помага да преодолеете личното чувството на отхвърляне, което може да изпитвате. Тъй като тези неуловими подсъзнателни връзки всъщност изобщо не са лични, вие никога не изпитвате любовно удовлетворение, което в действителност търси душата ви. Затова животът в основата си е самосъздаден свят на мечти. Но тъй като вашият Асцендент във Везни ви идентифицира с колективната карма, мечтата, с която живеете, дори не е ваша собствена! Вие отразявате мечтите на другите хора и когато се опитате да видите себе си, едва се забелязвате през мъглата на това, което светът е отпечатал върху вас. Почти вманиачени да създавате хармония у другите, често се затруднявате да поддържате контакт със собствените си действителни потребности. Така вашето чувство за благополучие става почти изцяло зависимо от силите и хората извън вас. Използвате другите за изгрев на живота и вместо да се отделите от центъра на същността, се превръщате в кръг, който се върти около центъра на другите. Накрая може да почувствате, че проявявате способности, които в действителност не са ваши собствени. Това предизвиква разстройване и дава чувството, че нищо не може да ви заведе до вашата лична ниша в света. Вие не сте самовзискателни и затова сте неспособни да се състезавате с мощните, изразителни импулси на егото на другите. Може да почувствате по-голяма сила на Аза като се идентифицирате с другите, но тогава губите вашето чувство на личностна идентификация. Вие се стремите към един спокоен начин на живот; но когато се затворите в егото на другите, сте склонни да нарушите собственото си чувство на спокойствие.

И тъй като подсъзнателно знаете колко сте взели от другите, вашата щедра божествена същност ви кара да прекомпенсирате в усилията си да балансирате везните на кармата. Така вие може да помогнете на другите да научат кармичните уроци. Въпреки че този възглед за живота практически е лишен от егоистичност, той все пак е склонен да създава вътрешно объркване. Средата ви управлява, вместо да ви води вашата истинска вътрешна природа. Може да се превърнете в променяща се проява на вътрешната природа на другите, неспособни да разберат вашите специални качества. Когато живеете отвътре на вратата на Асцендента обаче, животът ви е напълно различен. Целият потенциал на вашата вътрешна същност се филтрира през дара на любовта, преди да достигне изява. Все още се раздавате за другите, но не за да получите одобрение. Напротив, вие давате, защото сте щедри, и никога не си приписвате заслуга за даденото - разбирате мълчаливо, че дарът на раздаването се чувства не чрез това, което давате, а как го давате. Фокусът е идентифициране с любовта и въпреки че все още се нуждаете от други хора, с които да споделите, вие не губите своя личностен център в този процес. Най-големият дар на Асцендента във Везни е способността да отдавате себе си на другия. Правейки това, вие позволявате на вътрешната си същност да се изрази чрез вашия Асцендент с любов - недвусмислено и непредубедено. Вие знаете, че когато сте свързани с вътрешната си същност, нищо в света не може да ви нарани или да ви отклони от самите вас, защото вие сте любов, а любовта е вечният поток който се пълни пряко пропорционално на количеството, което допускате да премине. Вместо да гледате света през розови очила, вие виждате артистичните и естетични възможности във вашата среда.

Когато живеете отвътре на Асцендента, лесно може да приемете пейзажа на колективната карма, без да се чувствате лично задължени да го променяте. Вие знаете как да задействате нещата да се случват. Красотата на този залязващ Асцендент идва не от изтощението на егото, а по-скоро от разбирането, че не се нуждаете от силно его, за да действате хармонично в света. Виждате ползата от мощта и силата в света, но нямате интерес към нея. Там, където другите се състезават, за да оцелеят, вие спокойно може да изпитвате чувство на задоволство.

В очите на другите може да изглеждате мързеливи, но точно вашето чувство на благодарност към всичко е това, което ви кара да не въздействате силово върху света или върху колективната карма. Вие знаете, че човек не може да удари перо. Колкото индивидът се опитва да бъде повече от другите, толкова по-малко е той за себе си.

Когато потенциалът на вашата вътрешна същност се филтрира през "любовния ви капацитет", вашият стандарт на живот се повишава. Кармата, която би могла да бъде изчистена чрез любов, е овладяна, а кармата, която не може да бъде изкупена чрез любов, е "захвърлена" настрана като повече или по-малко примитивна форма на изява. Топлота и обич се излъчват от вас, защото тези качества са ви присъщи, а не защото се надявате да спечелите нещо материално от това. Когато този Асцендент се използва правилно, няма защо да се съмнявате в способността си за любов. Кармично вие виждате грешките в света, които са причинени от човешкия егоизъм, и постигате удовлетворение най-вече като намирате начини да внесете повече хармония и красота в света, който обичате толкова много.