Като родители наш приоритет е детето ни да е здраво и щастливо, за да може то да се радва на всеки един момент. А какво по-хубаво време за приключения от зимата? Снегът и шейните са всичко, от което то има нужда.

За съжаление, има дни, в които това изглежда невъзможно. Сезонът крие своите рискове. Ниските температури и вятърът могат да изсушат кожата, превръщайки задачата ни в истинско предизвикателство. Често се оказва, че сухотата и раздразнението са свързани с атопичната кожа.

Какво е атопична кожа и какво може да я причини

Когато сме притеснени и бързаме да открием начин, по който да облекчим сърбежа и леката болка на децата ни, забравяме, че сухата кожа може да се окаже и нещо по-сериозно. Атопичната кожа е проблем, който възниква при взаимодействието на гените ни и външните фактори. Тя се проявява в първите 6 месеца след раждането им и може да се влоши. За щастие борбата с нея невинаги е трудна, а ако спечелим битката, ще изчезне до пубертета.

На най-голям риск са изложени децата, които имат алергии и живеят в големия град. Фактори като замърсената околна среда, постоянно променящия се климат и проблемите с имунната система само допринасят към това състояние.

Как да я разпознаем

Най-често наблюдаваните симптоми на атопичния дерматит са зачервявания, лющене на кожата, силен сърбеж, тъмни кръгове около очите, подувания и изтъняване на кожата.

Те се припокриват с тези за други заболявания, което прави откриването му малко по-трудно. Например, много деца с подобен проблем развиват алергична астма, а други - непрекъснато вдигат температура.

Как да предпазим децата ни

Никой родител не иска да вижда как детето му страда. Ето защо е нужно да предприемем някакви мерки, които да го предпазят или да облекчат симптомите. Част от факторите, които влияят положително на атопичната кожа са:

  • Кърмата
  • Слънчевата светлина
  • Детската козметика без агресивни съставки
  • Употребата на овлажнители на кожата
  • Ограничен контакт с улични животни
  • Използване на топла, а не гореща вода при баня
  • Редовното рязане на ноктите

Дерматолози съветват да избягваме и храни като мляко, соя и фъстъци по време на бременност, ако имаме атопична кожа. По този начин ще предпазим плода.

Чиста и хидратирана кожа = Весело и спокойно дете

В борбата с атопичния дерматит не бива да подценяваме нито един метод, защото всичко може да помогне. Освен различните антибиотици, които допълнително могат да навредят на детето ни, има и продукти, които веднага биха успокоили кожата.

В такива моменти е добре да действаме бързо, но и да сме внимателни.

Продуктите, които съдържат Омега 6, заличават всеки признак на дискомфорт у детето. Такъв е лосионът Eucerin AtopiControl. Той ще овлажни кожата и бързо ще я успокои. Подобни продукти е добре да прилагаме след топла баня и на суха кожа.

За да осигурим допълнително спокойствие на нашите съкровища, можем да добавим и подходящ крем. Интензивният крем Eucerin AtopiControl, който е подходящ за деца и за възрастни, премахва сърбежа мигновено. Задачата за заздравяване на кожата пък нека оставим на успокояващ крем, който да облекчи напълно неприятното усещане.

Когато сме навън, за да се пързаляме с шейни с децата, за битка със снежни топки или просто на детската площадка, имаме нужда от продукт, който ще се побере в чантата и ще подейства веднага. Такъв е и спреят Eucerin AtopiControl.

Грижата за кожата на нашите любими съкровища е нещо, което не бива да пренебрегваме. Трябва да обръщаме внимание на всеки проблем особено през зимата, когато ниските температура могат да я съсипят и то много. Когато обривите се появят, трябва да действаме незабавно, а сега вече знаем как.