Ава Лавиниа Гарднър е американска филмова актриса, която е известна като една от най-големите филмови звезди на всички времена. Родена на 24 декември 1922 година в Северна Каролина. Веднага щом отива в Холивуд, Ава се превръща в сексимвол. Тя е една от най-големите звезди на холивудското кино през 40-те и 50-те години на миналия век, жена с невероятен темперамент, славеща се с магнетичното си въздействие върху мъжете. За неотразимата сила на чара на тази фатална красавица се носят легенди. Дори Хемингуей я нарича своя муза и любима актриса. През целия си живот мечтае за уютен дом, добър съпруг, семейство, деца и спокойствие. Но уви – съдбата й поднася три неуспешни брака, всеки един от тях белязан с драма. Последният от тях е с Франк Синатра, който се определя като най-бурният и страстният от трите, но за съжаление, певецът й изневерява и често я пренебрегва. Актрисата е получавала е номинации за Оскар за филма „Могамбо“ (1953) и БАФТА награди за филмите „На плажа“ (1959) и „Нощта на игуаната (1964). Ава умира от пневмония през 1990 година, като въпреки трудностите през годините, в последните мигове от живота й до нея е именно великия Франк, който се грижи за нея.

Дълбоко в себе си аз съм доста повърхностна.

Сексът не е чак толкова важен, но е важен, когато обичаш някого истински.

Мисля, че основната причина за неуспеха на моите бракове е, че винаги съм обичала прекалено силно, но никога мъдро.

Иска ми се да живея 150 години. В деня, в който умра ми се иска да бъда с цигара в едната ръка и чаша с уиски в другата.

Кларк Гейбъл е от онези типове, които, като ги запиташ „Здрасти, как си?”, ще се затруднят с отговора.

Страдах, аз наистина страдах с всичките трима мои съпрузи. Положих неимоверни усилия и започвах всеки брак със съзнанието, че той ще е последен и ще продължи до края на живота ми. Никой от тях обаче не продължи повече от една или две години.

Когато остарея и съм с бели коси, искам да имам къща край морето. И да рисувам. С много приятелки, хубава музика и алкохол наоколо. И много добра кухня, в която да готвя.

Имам само едно правило, когато се снимам - вярвай на директора и му дай сърцето и душата си.