Колко хубаво щеше да е, ако през зимата всичко беше по две – когато сме навън да ни бъде два пъти по-топло, празниците и почивните дни да бяха два пъти повече, а кожата и косата ни да можеха да бъдат в два пъти по-добро състояние, отколкото сме свикнали да ги виждаме през няколкото най-неприятни месеци от годината. Досещаш се за какво говоря, нали - вкоченяващ студ, вятър, шапки, загуба на еластичност, поява на пърхот... Да, мечтите са безплатни... А тъжната реалност е, че температурите освен изпитание за психиката и физическата ни издръжливост, се превръщат в истински бич за външния ни вид, който е пряко изложен на минусовите температури навън. Ех, само ако можеше да направим като мечките – да потънем сладко в един зимен сън, да се събудим през пролетта и да пропуснем проклятието на ежедневните рутинни процедури, на които се подлагаме, за да изглеждаме добре…

Проблемите, от които да бягаш с 300!

Чудила ли си се защо въпреки десетките усилия, които полагаш, за да направиш така, че да не мислиш за това как изглеждаш, когато си навън, косата ти все пак е някак невзрачна и крехка? Причината е, че сухата коса не абсорбира или не успява да задържи достатъчно влага в себе си, която да запази нейната текстура и яркост. А към всичко това като добавим нездравословния начин на живот, прекомерното излагане на слънце, хормоналните проблеми и т.н. изглежда като да няма измъкване от целия този Ад! Полагането на усилия, които елиминират причините чрез конкретни действия, е всичко, от което се нуждаеш, за да получиш копринено меката коса, за която си мечтаеш от толкова време. Някои от основните вредители на косата ти всъщност са смятаните от теб за елементарни и напълно нормални неща. Ами да – говорим за прекалено честото миене; сушенето със сешоар, особено без нанасянето на подходящ продукт; прекалено честото използване на преса или маша; честото боядисване и третиране с различни продукти и препарати, съдържащи агресивни химикали. 

Простичките решения, на които да се довериш

Сухата, тънка и изтощена коса, за жалост, е доста често срещан проблем, с който се е сблъсквала почти всяка от нас. Зимните месеци обаче се превръщат в истинско изпитание за нейната здравина и блясък. И да, точно както кожата ни се нуждае от по-добър овлажнител в лицето на дълбоко хидратиращия крем, който се превръща в неин най-добър приятел, така и косата ни има нужда от по-голямо количество влага.

На първо място е добре да започнеш промяната от вътре

Мама е права за пореден път – от това, което хапваме наистина зависи как изглеждаме отвън (в това число и косата!). Точно както при тялото, косата се влияе от това, с което я “храним”, така че от огромно значение е да се придържаме към диета, която е богата на витамини, антиоксиданти, нетлъсто месо, много пресни сезонни плодове и зеленчуци, които да я зарадват и възстановят, за да може и ние да сме щастливи с нея! Ще те попитам нещо, но ми отговори честно – когато времето навън стане по-студено започваш да пише по-малко течности, нали? И най-вероятно предимно чай? А водата? Истината е, че именно тогава не трябва в никакъв случай да забравяш водата в нейния чист вид. Все пак искаш чиста, хидратирана, еластична и устойчива на всички негативни фактори коса, нали?

Мий косата си по-рядко

Забрави за ежедневното и третиране и свеждай миенето до 2 пъти седмично най-много. Така ще оставиш естествените масла да се задържат върху скалпа ти и да вършат работата си.

Бонус: Правилните продукти са от съществено значение

Разбира се, няма как да пропусна и да не те посъветвам да започнеш да използваш шампоан по предназначение. Ако действаш като мъжете и миеш косата си “с каквото там хванеш”, то по-добре я изплакни само с вода, отколкото с продукт, който не е съобразен с твоя тип. Запомни, че сухата коса не е тип, а състояние, което може да се лекува. Не позволявай на шишето с шампоан, готината реклама и препоръките от приятелки да те заблудят. Препоръчвам ти да използваш мек шампоан, който е разработен специално, за да помогне на сухата ти коса, без да я изсушава допълнително. Обърни внимание и на това дали съдържа алкохол, който влошава положението още повече.

PHYTOJOBA хидратиращ шампоан за суха коса е с изключително нежен и действа хидратиращо на косата, укрепвайки естествените й защитни сили, като едновременно с това я поддържа в добро здравословно състояние. Обогатената формула с масло от жожоба, в комбинация с почистващи агенти и кокосово масло придават мекота и възвръщат оптималното ниво на влага, зареждайки я с жизненост и блясък.

Нещо за десерт

Веднага след шампоана, можеш да наградиш косата си с нещо изкушаващо. И не, не говоря да я намажеш с течен шоколад (макар че само се замисли колко готино би било, ако той можеше да е навсякъде около нас и върху нас!). Разбира се, можеш да започнеш да подхранваш косата си с различни масла (авокадо, кокос, манго и мед), които имат полезни мастни киселини, витамини, антиоксиданти, минерали и микроелементи, които ще я хидратират, придадат мекота, гладкост и здравина. Освен това ще я подхранят в дълбочина, възобновявайки блясъка и защитавайки цялостта на косъма. Аз обаче ти препоръчвам да избереш подхранваща маска, която да задържи кутикулите легнали така, че да съхранят естествените ѝ масла там, където им е мястото – върху косата ти.

PHYTOJOBA Mask хидратираща маска за суха и изтощена коса e създадена специално за да овлажнява и предпазва сухата коса. С кремообразната си консистенция и нежен аромат маската действа в дълбочина, като преструктурира защитната бариера на косата, помагайки й да задържа влагата. Kомбинацията от етерични масла ревитализира, маслото от жожоба хидратира и подхранва, а екстрактът от ангелика тонизира и заздравява косъма.

Ех, ако милата тя можеше да говори и да сподели какво изпитва след цялата тази умора, непоносимост към студа, слабост и загуба на част от нея…