На 8-ми януари отбелязваме Бабинден.

Това е и един от най-големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане.

На този ден се извършват много обреди, които са подчинени главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Бабинден е свързан с редица ритуали, които отдават почит на жените, които бабуват на младите родилки. Така още преди изгрев слънце майките с деца от една до 3-годишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускат стрък босилек или здравец, вземат сапун и нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!".

След поливането жените даряват бабата с най-различни дарове като ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, на които е помогнала да се появят на бял свят, червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки.

Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош, а мъжете, преоблечени като "волове", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва.

На 8-ми януари църквата почита и паметта на свети мъченик Неофит – небесен закрилник на патриарх Неофит.

Честит празник на всички акушерки и гинеколози! На 8-ми януари имен ден празнуват Агнеса, Неофит, Максимилиан, Максим, Валерия и Валери! Желаем ви много здраве, прекрасни моменти и успехи!