Баклавата е невероятен десерт, който впечатлява със своя богат, сладък вкус, нежните кори, пленяващия пълнеж от ядки и гъстия захарен сироп.
Ако ти се струва трудно да си приготвиш този страхотен десерт у дома - бъркаш! Всъщност не е никак трудно и ние ти предлагаме една съвсем лесна рецепта.
Необходими продукти:
4 ч. захар
2 ½ ч. вода
450 г смлени орехи
180 г масло
2 пакета точени кори за баклава
Малко лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Изсипи водата и захарта в тенджера. Пусни котлона на средно висока температура и изчакай сместа да заври. Трябва да ври около 5-10 минути. Накрая изстискай малко лимонов сок, за да спреш кипенето. Направи тази стъпка предварително, защото сиропът трябва да се охлади до стайна температура, преди да го изсипеш върху баклавата.
- Ще ти трябва голяма кръгла тава. Намажи я с малко разтопено масло и започни да редиш корите за баклава. На всеки два слоя слагай малко от маслото.
- На всеки 5-6 слоя слагай един пласт орехи и продължавай да редиш корите, докато не свършат.
- След това нарежи баклавата на диаманти. Ако ти е трудно да я направиш на звезда, можеш първо да я нарежеш с прави линии и след това да я нарежеш още веднъж напречно, за да се получат диаманти. Или просто я нарежи на квадрати.
- Когато си готова с рязаното, намажи горния пласт с масло. Предварително загрей фурната на 160 градуса и я печи за 45-65 минути или докато придобие красив златист загар.
- Върху изпечената и все още топла баклава излей сиропа. Остави я за 1-2 часа, докато поеме сиропа и е готова за сервиране.
- Можеш да я поръсиш със смлян шамфъстък.
Ако искаш да експериментираш малко, при варенето на сиропа можеш да добавиш кората на 1 портокал, кората на 1 лимон, 4-5 бр. цели цветчета карамфил (подправка) и 2 пръчки канела.
Можеш да поръсиш и малко канела между пластовете.
Да ти е сладко!