Баницата е едно от любимите национални ястия на много българи. Честно казано дори не мога да си представя празнична трапеза без нея. Тя може да бъде вита или редена, със сирене, с кайма или пък "зелена", квадратна или кръгла ... но някога опитвали ли сте баница-кекс?
Е, екипът на Dama.bg има изненада за вас. Лесна и бърза рецепта за баница, в кексова форма. Със сигурност ще впечатлите всички, защото идеята е нестандартна. Освен това се реже и сервира изключително лесно, а за вкуса можем да кажем само "Ммммм".
Ето и рецептата:
Продукти (стандартните за една баница)
• 500 гр.кори за баница
• 300 гр.сирене краве
• 6 бр.яйца
• 200 мл. газирана вода
• 120 мл. олио
• 1 бр.бакпулвер
• *кисело мляко по желание
Начин на приготвяне.
- Вземете корите и ги нарежете на ивици, широки около 1см.
- Разлистете ги внимателно и проверете дали няма слепени кори.
- В голяма купа пригответе основната смес за баницата - яйца, сирене, олио, газирана вода, бакпулвер
- След като сте разбъркали добре, внимателно добавете нарязаните кори. Уверете се, че всички са добре потопени в сместа.
- Пригответе формата за кекс, намажете с малко олио и изсипете готовата смес.
- Вече сме на финала - печете на 180 градуса за около 40 мин.
По същия начин може да приготвите и зелена баница, като просто добавите зелениите в основната смес.
Добър апетит!