Всички бременни жени от този петък ще могат да вземат от касите за продажба на билети в софийското метро значки, които да ги отличават, за да не се налага да молят да им се отстъпи място за сядане, съобщиха от АГ болница "Шейново". Другата цел на инициативата "Бебе на борда", която е съвместна между Столична община, Столичен метрополитен, болница "Шейново" и Angel Baby, е и да не се получават конфузни ситуации, при които се отстъпва място на по-закръглени дами, които не чакат дете.

Част от информационния пакет "Бебе на борда" ще е и книжка с полезна информация за бременността и безопасното пътуване на бъдещите майки в градския транспорт, предават от trafficnews. Предвижда се и във всяка мотриса на метрото, както и на самите перони да има информация за кампанията.

Идеята за значките е въведена за първи път в метрото в Лондон през 2005 година, като преди пускане на проекта са проведени предварителни изследвания, пише Дневник. Те показват, че 85% от анкетираните смятат, че бременната жена трябва да помоли за място, ако желае да седне. В същото време 78% от бъдещите майки декларират, че биха се чувствали неудобно и никога не биха помолили за място.