Кой празнува имен ден на 25-ти март? Какъв празник почита православната църква на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 25-ти март.

На 25-ти март православната църква празнува деня, в който Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест за раждането на Спасителя.

Още от миналото денят често бива наричан "Благовец" или "половин Великден". Вярва се, че именно тогава долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, а самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

Благовещение се утвърждава като празник през 7 век. Според Светото писание на този ден, девет месеца преди раждането на Исус Христос, на Богородица се явява архангел Гавраил. Той й съобщава, че ще стане майка на Божия син. Тази блага вест дава и наименованието на празника.

Празникът се почита от много майки, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница.

Съществува предание, според което е хубаво да се носят пари в джоба, за да може ако те закука кукувица, да имаш берекет през цялата година. Друго пък учи жените от ранна утрин да премитат дома и двора си, да съберат сметта на куп и да я запалят. Днес иманярите търсят заровени пари, пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед, а най-силната отрова губи своята сила. Момите пък лесно могат да разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Смята се още, че на празника всяка рана зараства много бързо и затова именно на Благовец се пробиват ушите на малките момичетата.

Днес имен ден празнуват Благой, Блага, Благо, Благовест Благовеста, Бончо, Бонка, Ванга, Вангел, Ева, Евангелина, Добромир, Добрина, Добрин. Желаем ви здраве, щастие и успехи!