Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков наградиха най-прилежните малки шампиони и също си тръгнаха с медали. „Непознатите“ спортове петанк, ръгби и хокей се радваха на огромен интерес.

Стотици деца заедно с техните родители се включиха в семейния спортен празник „Татко и аз“, който се проведе тази неделя, 19 юни, по повод Международния ден на бащата на столичния комплекс „Спортна София“. Най-прилежните бяха наградени лично от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и заместник-министъра на младежта и спорта Асен Марков. Събитието беше подпомогнато от двете институции като част от програмата „София - Европейска столица на спорта 2018 г.“, а организатори бяха фондация „Бащинство“ и „Детска Футболна Академия – Комета“.

След като наградиха малчуганите и символично получиха по един медал от организаторите, официалните гости споделиха желанието си подобни инициативи да се превърнат в практика, а примерът на „Татко и аз“ да бъде стимул за всички останали. „Само така, с масов и семеен спорт, нашият град наистина може да се превърне в Спортна столица“, пожела си кметът Фандъкова с поглед към 2018 и кампанията за Европейска столица на спорта.

На най-голям интерес по време на събитието се радваха футболът (модериран от екипа на ДФА-Комета), хокеят (поверен на Хокеен клуб „Левски-София“), както и игрите на ръгби заедно с Мърфис Мисфитс и петанк под вещото ръководство на Българската федерация по петанк. Децата се забавляваха още с баскетбол (заедно с момичетата от БК Славия), Национален тенис център (тенис на корт) и тенис на маса (благодарение на Българска федерация по тенис на маса). Волейболните тънкости хлапетата научаваха от треньорите на ВК ЦСКА, а шампиони по джудо от Shun Judo Club и таекуондисти от клуб Рамус разясняваха най-ключовите похвати в двата бойни спорта. За всички малчугани, опитали повече спортове, имаше златни медали, а 25 щастливци си тръгнаха с предметни награди от спонсорите на събитието.

Естествено, гвоздеят на програмата бяха демонстративните мачове между бащи и деца – такива имаше почти навсякъде – на баскетболната и волейболната площадка, на футболния терен, по ръгби и на хокейното игрище. Организаторите обещават, че най-забавните снимки от събитието ще бъдат публикувани във facebook страницата на Детска футболна академия – Комета.