Сухата кожа е проблем, с който дамите най-често се сблъскват през есента и зимата, когато времето навън е по-студено. Тогава водният баланс в епидермиса ни е сериозно понижен и кожата ни започва да се нуждае от дълбоко овлажняване, за да се предотврати или възстанови появата на фини линии, бръчици, зачервявания, напукване и други раздразнения. 

Зa да бъде кожата ни здрава и със сияен вид, тя трябва да бъде добре хидратирана и с нормално функционираща кожна бариера. Когато обаче тя започне да губи своя свеж и еластичен вид, стане суха, чувствителна, зачервена, сърбяща, груба и дори напукана, е време да намерим най-правилното решение, за да елиминираме появилия се проблем. Но защо се стига до там? Много просто - като всяко нещо и кожата ни се влияе от редица фактори, които могат да бъдат разделени на външни и вътрешни. Сериозността на проблема с изсушаването на кожата зависи от техния брой и интензивност. Външните най-често са свързани с климата и околната среда (горещ или студен въздух, UVA лъчите), външното въздействие на химическите съставки, терапевтичните намеси (прием на медикаменти, които променят  водния баланс в кожата) и неправилното хранене. Вътрешните, или т. нар. ендогенни фактори, пък са генетичната предразположеност (определят кожни характеристики като пигментация, влага и липидни нива), хормоналните смущения (по време на пубертет, бременност, менопауза), преждевременното стареене на кожата (в резултат от ултравиолетова светлина) или дори определено заболяване. От всички тях най-голямо влияние оказват следните четири:

  • Дехидратацията на кожата отнема дълнително от влагата на сухата кожата. Най-предразположени към нея са по-възрастните дами, които с напредването на годините започват да намаляват количеството вода, което приемат. Затова е важно приемането на поне 1.5 л. течности за поддържането на здрав и сияен вид на кожата им.
  • Прекомерното излагане на слънце може да допринесе за изсушаването на кожата и затова от огромно значение е използването на специално за целта създаден слънцезащитен продукт за суха кожа, който да съдържа хидратиращи активни съставки. Важно е всички продукти, които една дама използва като грижа за своята суха кожа, да не съдържат парфюми и оцветители, тъй като сухата кожа е особено податлива на раздразнения.
  • Всички сме чували колко вредно е тютюнопушенето, но знаете ли, че никотинът и токсините, съдържащи се в цигарите значително намаляват притока на кръв към клетките, в резултат на което се забавя и метаболизмът в кожата? А това води единствено към преждевременно стареене и дехидратация.
  • Някои професии също биха могли да бъдат фактор за изсушаването на кожата. Такива професии са свързани с работа в горещи или студени условия (фермери/рибари), с честото използване на детергенти (лекари/медицински сестри/фризьори) или употребата на химикали (механици/хигиенисти).

Сухата кожа е проблем, който има решение

Сухата кожа както на тялото, така и на лицето, се нуждае от цялостен режим за грижа за кожата, който включва използването на подходящи продукти за почистване и хидратиране. 

Почистване на сухата кожа на тялото

Когато почистваме сухата кожа е много важно продуктът за почистване да е достатъчно ефективен, но и в същото време достатъчно нежен, за да не отмива липидите по кожата. Най-добре е той да съдържа естествени хидратиращи фактори (NMFs) като например урея, която овлажнява кожата. Eucerin UreaRepair PLUS Измиващ флуид с 5% Уреа е нежен продукт специално създаден за суха до много суха кожа на тялото. Продуктът е с добавени хидратиращи фактори за нежно почистване, без да изсушава кожата. Той е подходящ за хора със суха кожа, причинена от диабет или псориазис. Неагресивният, но ефективен продукт за почистване на кожата е съществена предпоставка за грижата за кожата, когато тя е нормална или суха, както и при склонна към акне кожа и атопичен дерматит. Значението на добре изработеният ежедневен режим за лице с цел почистване и овлажняване е огромно - добре почистената кожа на лицето с функционираща повърхностна бариера ефективно абсорбира и задържа влагата.

Почистване на суха кожа на лицето

Лекото и меко почистване на лицето е много важно, тъй като използването на неподходящ продукт може да доведе до повишаване сухотата на кожата, което от своя страна може да причини преждевременно образуване на фини линии и бръчки. Eucerin DermatoCLEAN Почистващо мляко съдържа много ефективни, но и в също време меки и щадящи съставки, които предпазват кожата от изсушаване.

За да забравите за сухата кожа на своето лице, е добре да намалите времето, което прекарвате под гореща вода, като взимате бързи душове. Опитайте се да избягвате продукти, които съдържат алкохол, парабени, оцветители или аромати.

Хидратиране на суха кожа

Добрият хидратиращ продукт за суха кожа трябва да съдържа активни съставки като уреа, лактат и други естествени хидратиращи фактори (NMFs). Тези субстанции задържат влагата в епидермалните слоеве на кожата. Като естествени съставки на кожата, уреа, лактат и други естествени хидратиращи фактори са нетоксични и неалергизиращи, което ги прави толерантни, дори към хора, които страдат от изключително суха кожа. Минималната концентрация, за оптимална грижа за суха и напукана кожа, е 5% уреа. Изключително сухата, сърбяща и лющеща се кожа, обаче изисква по-виска концентрация.

Гамата Eucerin UreaRepair PLUS предлага лосиони и кремове, които съдържат 5% и 10% уреа. Продуктите са специално разработени за лице, ръце, крака и тяло. Серамидът в тях подпомага за възстановяването на липидната бариера и намалява водната загуба. Всички продукти на Eucerin UreaRepair PLUS съдържат уреа, естествени хидратиращи фактори (NMFs) и серамид. Глюко-глицеролът подобрява притока на вода в дълбоките епидермални слоеве на кожата.

За да се радвате на красива и здрава кожа, е добре да я поддържате добре хидратирана, за да предотвратите водна загуба. Формулите съдържащи активни съставки, като уреа, серамид и други естествени хидратиращи фактори (NMFs) ще ви осигурят нужната грижа за суха кожа.