Тази година "Часът на Земята", най-голямата природозащитна инициатива в света, ще започне точно в 20:30 часа на 19 март. Инициативата тази година е посветена на климата. Призивът е всеки да използва влиянието си в социалните мрежи чрез хаштаг #Earthour, за да насърчи приятелите и последователите си да се включат в усилията за намаляване на човешкото въздействие върху климата.

Мащабната акция започва през 2007 г., като се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. "Часът на Земята" дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. По време на Часът на Земята, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.

Ежегодно над един милиард души в света от 170 държави по света и над 7000 града, сред които и България, изгасят осветлението в домовете, като част от световната инициатива “Часът на Земята”, организирана от международната природозащитна организация WWF. Оставането за час на тъмно в последната събота на март се провежда за седми път в световен мащаб и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

“Часът на Земята” обхваща 25 времеви зони (стартирайки в 8.30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над 7000 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.

През годините без светлини останаха и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света., сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. В инициативата се включи и извисяващата се на 800 метра кула “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни останаха статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, операта в Сидни, мемориалът на мира в Хирошима, а също и Народното събрание в София, Министерски съвет, голяма част от държавните ведомства, театри и музеи, емблематични църкви като “Александър Невски” и “Света Неделя”, паметници в столицата и в други големи градове.

Екипът на Dama.bg също ще загаси осветлението. Призоваваме те и ти да го направиш! Сподели начина, по който ще отбележиш Часът на Земята, като използваш хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да покажеш, че те е грижа за природата.