Тъмен шоколад или горчивата наслада. Той е този, който ще ви спаси, ако внимавате с какво се храните, спазвате диета, но обичате сладко. В същото време е много полезен и ще ви донесе разнообразие от ползи. 

Тъмният шоколад се счита за супер храна. Той идва от какаото, което е богато на антиоксиданти, повече дори от зеления чай или червеното вино. Колкото по-тъмен е шоколадът и колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова по-добре.

Ето ги петте причини, поради които трябва да предпочитате тъмния шоколад пред останалите видове:

1. Богата хранителна стойност

100 грама черен шоколад със 70-85% какао съдържа:
• Изобилие от калий, фосфор, цинк и селен
• Въглехидрати: 61g
• Влакна: 7 г
• Захари: 48 г
• Витамин А: 50 IU
• Калций: 56 mg
• Желязо: 8 mg
• Витамин В12: 0,2 mg
• Магнезий: 146 mg

Сто грама обаче съдържат 600 калории, което е много и означава, че дори черният шоколад трябва да се консумира умерено.

2. Помага за правилното функциониране на червата и за намаляване на теглото

Ако спазвате определена диета и се опитвате да отслабнете, смятате за немислимо да консумирате шоколад всеки ден. И все пак, според изследвания, черният шоколад може да ограничи апетита и следователно да ви помогне да отслабнете, особено ако консумирате малко количество преди или след хранене. В същото време съответните изследвания разкриват, че черният шоколад подпомага растежа на полезните бактерии в червата. Колкото повече са "добрите" микроби, толкова по-добре организмът усвоява хранителните вещества, като активира метаболизма.

3 . Може да подобри нивата на кръвната захар

Малко количество черен шоколад с високо съдържание на какао може да подобри начина, по който тялото метаболизира глюкозата. Инсулиновата резистентност причинява високи нива на глюкоза (захар) в кръвта. Флавоноидите, съдържащи се в черния шоколад, намаляват оксидативния стрес, който според експертите е основната причина за инсулиновата резистентност. Като подобрявате чувствителността на организма към инсулина, първо намалявате резистентността, а след това и риска от заболявания като диабет тип 2.

4 . Помага за паметта и ученето

Няколко проучвания доказват, че черният шоколад може да повлияе позитивно на мозъка. Консумирането на около 50 грама черен шоколад със 70% какао има положителен ефект върху паметта, познанието и настроението. Това се дължи на съдържащите се в него флавоноиди, които имат способността да се натрупват в областите на мозъка, отговарящи за определени функции.

5. Бори се със свободните радикали и може да предотврати развитието на рак

Съдържащите се в черния шоколад антиоксиданти предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, които са отговорни за преждевременното стареене, но и за заболявания като сърдечни болести, рак или Алцхаймер . Диета, богата на флавоноиди, може да помогне за предотвратяване на увреждането на клетките, което често е предвестник на много форми на рак.

Надяваме се,че ще сме причината заради, която да хапвате по-често от горчивата наслада. Тъй като ползите за организма наистина си заслужават.