По традиция вторникът след Сирни заговезни се смята за Ден на палачинката. Идеята за празник на този изкусителен десерт идва от едно малко английско селце, в което всяка домакиня участвала в своеобразно палачинково състезание. Всяка от тях трябвало да приготви собственоръчно палачинки, след което се състезавали коя най-дълго, ходейки ще подмята палачинки в тиган. Победителката получавала молитвеник или Библия.

Историята разказва, че първата палачинка в света е била направена от папа Геласий Първи, който през 492 г. замесил вода, яйца и брашно, за да нахрани многобройните поклонници. Той нарекъл творението си плоча. Тя бързо се превърнала в кулинарен хит, тъй като можело да се яде и със солено и сладко, и дори без нищо. Преди всяка битка Наполеон си е правил палачинки с надеждата, че нито една няма да падне на земята, защото това бил лош знак. Но легендата казва, че палачинката паднала точно преди битката за завладяването на Москва.

Всяка държава сама определя кога да празнува този ден, като например в САЩ този ден се отбелязва в деня на Марди гра (променлив празник, спрямо Великденските пости), а в Русия на 17 февруари.

Без значение от това дали е сладка, или солена и от датата, в която отбелязваме празника на нейно величество Палачинката, единственото, което има значение е да имаме повече поводи за усмивки и... вкусни изкушения! Така че, да ни е честит Палачинковия ден!