Днес е празникът на християнския светец Георги, покровителя на стадата и овчарите. 
6-ти май е ден, обявен за официален празник в Република България и също така за Ден на храбростта и Българската армия. Празнува се предимно от скотовъдите и разбира се от хората, които носят красивото име Георги. Освен празник, Гергьовден е и денят, в който се слага начало на работата в селото: доят се овцете, изкарват се на паша, хапва се агнешко месо и се пие овче мляко.
 
Традициите на Гергьовден: 
- За празника се приготвят обредни хлябове и краваи. Украсата им винаги символизира земеделието и животновъдството. По-големите майсторки правят и специални скотовъдни хлябове, на които са изобразени овце и стада.
- Хороводни песни огласят цялото село и всички, които са се събрали за да отпразнуват Гергьовден. 
- Задължително се хапва агнешко месо за здраве. 
- Обикалят се нивите и в тях се бодват разлистени клончета, за да дадат добра реколта и да не загубят своето плодородие.
 
Легенда за Гергьовден:
От близкото езеро край планината Ливан излизал голям и страшен змей, който убивал хората и унищожавал селата им с диханието си. Уплашените селяни се обърнали към мъдри жреци с надеждата да спрат змея, жреците им казали, че за да го спрат трябва всеки ден да пренасят в жертва по едно от децата си. Селяните нямали друг избор и всеки ден едно от децата вървяло към своята смърт, докато не дошъл редът на царската дъщеря. Девойката стояла до езерото и очаквала смъртта си, когато на своя кон и с копие в ръка се появил Свети Георги и я спасил.  
 
Днес имен ден имат хората, носещи имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо, Генчо, Генади, Гошо, Глория, Генка, Генко, Галин, Галина, Галя.
 
Честит празник, българи!