Човечеството отдавна търси отговор на въпроса защо богатите стават все по-богати, а бедните стават все по-бедни. Известният социолог Робърт Мъртън нарича този феномен Ефектът на Матей, припомняйки цитат от Евангелието на Матей: "Защото на всеки, който има, ще се даде, и той ще има в изобилие; а от този, който няма, от него ще се отнеме и това, което има."

За да обясним случващото се подбрахме няколко илюстрации, които обясняват причините за разликата между богатите и бедните. Ето какви са те:

Фунията на възможностите

Нека си представим нашето общество като фуния, а хората като топки, които се въртят в нея. Ще видим, че топките, които са на върха, могат да се търкалят с по-ниска скорост и не падат. Въпреки това, колкото по-надолу се намира топката във фунията, толкова по-бързо трябва да се върти, за да не падне на дъното.

Богатите имат по-големи перспективи

На първо място, хората от заможни семейства имат достъп до по-добро образование, лечение и храна. Когато сме здрави, добре нахранени и светът около вас е пълен с възможности, е лесно да рискуваме и да измислим нещо ново.

Марк Зукърбърг обяснява, че въпреки всички вдъхновяващи речи на успелите и богатите за бедността и успеха, всички знаят, че реалността е различна.

„Всички знаем, че постигнахме успех не само защото имахме добри идеи и работехме усилено. Ако не бях сигурен, че семейството ми е добре осигурено, нямаше да си позволя да вложа толкова време в създаването на Facebook. Имахме финансова сигурност и ако проектът ми беше пропаднал, нямаше да останем гладни и на улицата", разказва Зукърбърг.

За богатите грешките не са кой знае какво, но за бедните те могат да бъдат фатални

Ако топката в горната част на фунията се забави или дори спре, тя няма да падне. За топчетата в средната част всяка грешка може да е фатална: те веднага ще пропаднат надолу. Всъщност заможните хора имат така наречената въздушна възглавница в случай на неприятности.

В допълнение, разходите им носят бонуси под формата на големи отстъпки за редовни клиенти, златни карти с финансови привилегии. Бедните хора броят всяка стотинка, а наоколо има толкова много изкушения.

Богатите работят по-малко, а получават повече

Хората от заможни семейства могат да положат минимални усилия и да успеят в живота. Ако направят нещо малко, то ще им даде отлични резултати. Те са добре образовани, не са подложени на стрес и имат време да се посветят на творчески проекти.

Не е изненадващо, че в списъка на "Форбс" за "400 най-богати американци" 60% от участниците в списъка идват от заможни семейства.

Какво пречи на бедните да се развиват? Липсата на пари и свързаните с тях постоянни притеснения относно ежедневните проблеми: плащането на сметки, грижата за близките, търсенето на начини за спестяване. Бедните нямат време да създават и да творят, защото изразходват цялата си енергия да не се плъзгат надолу по фунията на възможностите.

Житейските проблеми пречат на бедните много повече, отколкото на богатите

Разбира се, всичко това не означава, че богатите са застраховани срещу проблеми. Най-големият враг, пред когото богатите и бедните са равни, са болестите. Въпреки това, отново има разлика.

Често известни и заможни хора, които се борят със сериозни заболявания, даряват впечатляващи суми на благотворителни организации. Сред тях са Шарън Стоун, Бен Стилър, Лейди Гага, Хю Джакман. Изправени пред неразположение, те осъзнават колко по-трудно би било да се борят, ако не разполагаха със средства и най-добрата медицинска помощ.

Въпреки факта, че фунията от възможности илюстрира разочароващите перспективи за по-бедните, в историята съществуват много примери за това как топчетата се изкачват нагоре поради талант и постоянство.